Care este asocierea dintre lumina artificială exterioară pe timp de noapte și diabetul?

©

Autor:

Care este asocierea dintre lumina artificială exterioară pe timp de noapte și diabetul?
Un studiu publicat în revista Diabetologia arată că expunerea pe timp de noapte la lumina artificială din aer liber poate crește riscul de Diabet. Potrivit descoperirilor, lumina artificială în aer liber pe timp de noapte afectează controlul glicemiei, efectele asupra sănătății metabolice nefiind de neglijat. Statisticile oficiale arată că, doar în China, aproximativ 9 milioane de cazuri de îmbolnăvire sunt puse pe seama acestui factor de risc.
Expunerea la lumină artificială pe timp de noapte reprezintă un factor de risc omniprezent în societățile moderne, atât în zonele urbane, cât și în regiunile rurale sau în parcurile forestiere. Motivul este reprezentat de faptul că lumina artificială afectează ciclul circadian al oamenilor, adaptat la perioadele firești de lumină și întuneric, ce reprezintă ciclul natural de 24 de ore de zi și noapte al Pământului.

Studii efectuate anterior au demonstrat că poluarea luminoasă modifică ritmul circadian al anumitor animalor, ducând în unele situații la moartea prematură sau chiar la pierderea biodiversității. „Deși aproximativ 8 din 10 persoane sunt expuse la lumină artificială pe timpul nopții, numărul cercetărilor efectuate în ultimii ani pe această temă este unul limitat”, subliniază autorii.

Lumina artificială din timpul nopții este, în plus, o potențială cauză a dereglărilor metabolice, deoarece modifică momentul în care oamenii consumă alimente. Experimente efectuate pe șoareci au arătat că, atunci când rozătoarele sunt expuse la lumină artificială în timpul nopții, dezvoltă intoleranță la glucoză, nivelurile glicemiei și ale insulinei fiind unele ridicate. Cercetările anterioare efectuate pe șoareci au găsit, de asemenea, o asociere între expunerea pentru o perioadă scurtă la lumină artificială noaptea și creșterea masei musculare.

Studiul actual, ce utilizează date de la peste 98.000 de persoane, un eșantion reprezentativ pentru populația din China, a arătat că persoanele cu cea mai mare expunere la lumină artificială pe timpul nopții au avut cele mai mari creșteri ale prevalenței diabetului zaharat, numărul celor diagnosticați cu diabet fiind cu 28% mai mare decât în regiunea cu cea mai redusă expunere.

Potrivit estimărilor realizate de către autori, aproximativ 9 milioane dintre diagnosticele de diabet din China pot fi atribuite expunerii la lumină artificială in aer liber pe timpul nopții. Cifre ar putea crește, atrag atenția cercetătorii, pe fondul accelerării urbanizării, odată cu creșterea migrației oamenilor din mediul rural către mediul urban.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-11-2022 | creare: 24-11-2022 | Vizite: 293
Bibliografie
New study reveals that exposure to outdoor artificial light at night is associated with an increased risk of diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221114190650.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum