Sarcina luna IV

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina luna IV

Mama

În această lună vei observa unele modificări ale pielii. Mameloanele se închid la culoare, iar venele devin mai proeminente. Pe fată apar pete, pe care unii experți le consideră absolut normale, în timp ce alții susțin că indică o deficiență în dietă - pentru a preveni pătarea tenului va poate ajuta evitarea expunerii la soare. Uterul și pielea necesită de două ori mai mult sânge, iar rinichii, cu 25% mai mult decât în mod normal. Aceasta înseamnă că randamentul inimii se dubleaza pentru a acoperi necesitățile organismului.

Dacă practici exerciții fizice, vei observa că iți pierzi repede respirația și că obosești mai ușor decât înaintea sarcinii. Este important să folosești aceste semne pentru a ști când să te odihnești.

Uterul crește, provocând dureri ascuțite în ambele părți ale abdomenului inferior. Uterul este un mușchi atașat la oasele bazinului prin ligamente. Pe măsură creșterii uterului, aceste ligamente sunt tensionate și devin dureroase. Durerile sunt comune în luna a 4-a și a 5-a; ele pot surveni brusc, în timpul mersului sau atunci când iți schimbi poziția.

Disconfortul gastro-intestinal continuă - constipație, balonări, indigestie, arsuri.

Unele mame (în special cele care nu mai sunt la prima sarcina) simt mișcările copilului în această lună, dar în mod normal acestea sunt identificate începând cu luna a 5-a. Copilul este acum suficient de mare pentru ca bătăile inimii să fie ascultate cu un stetoscop obișnuit.


Copilul

Bebelușul începe să perceapă unele sunete, deși auzul nu va fi complet până în luna a 7-a. Plămânii continuă să se dezvolte, iar copilul „respiră” lichid amniotic. Până la sfârșitul lunii, fata bebelușului va fi complet formată. Deși nu poate vedea încă, retina copilului devine sensibilă la lumină. Sprâncenele și parul capilar încep să apară.

Pielea fetusului rămâne foarte fină și nu conține keratina, substanță care formează cea mai mare parte a epidermei. Vasele sangvine sunt în continuare vizibile.

Capul, care era foarte dezvoltat în comparație cu restul corpului, devine treptat mai puțin voluminos. Structurile creierului se dezvoltă, în special creierul mic - organ care asigură o bună coordonare a mișcărilor.


Recomandările noastre

 • Este momentul să faci al doilea examen prenatal obligatoriu.
 • Vrei să afli cum să te alimentezi corect în această lună? Consultă meniul lunii.

Săptămâna 15

Săptămâna 15

Mama

Sarcina ar trebui să fie deja vizibilă și probabil ai nevoie de pantaloni mai largi în talie.

Dacă simți că ai mintea „împrăștiată” - uiți lucruri, te concentrezi cu dificultate, ești neîndemânatică - nu te îngrijora: se numește „sindromul creierului de sarcină” și se pare ca este obișnuit la femeile însărcinate. Încearcă să reduci stresul și nu uita că este o etapă temporară.

Copilul

Articulațiile se dezvoltă și devin flexibile. Copilul poate acum să plieze brațele la nivelul coatelor si să-și strângă pumnul. Dezvoltarea gatului îi permite să întoarcă capul după bunul plac.

Fetusul începe chiar să-și sugă degetul mare (studiile arată că bebelușul preferă gustul dulce din lichidul amniotic, pe când la gustul sărat nu reacționează). Se perfecționează plămânii și primele mișcări respiratorii se schițează. Fetusul inspiră și expiră lichid amniotic.

În săptămâna a 15-a copilul măsoară 12 cm și cântărește 65 grame.

Sfaturi

Aplică o cremă împotrivă vergeturilor în special pe abdomen, dar și pe sâni, coapse, fese. În acest mod vei mări elasticitatea pielii, profitând de această ocazie pentru a mângâia copilul.

Săptămâna 16

Săptămâna 16

Mama

În această săptămână te așteaptă o surpriză plăcută: pentru prima dată ai putea simți mișcările copilului tău. Este o senzație de neuitat. Primele mișcări se aseamănă unor bule de aer în stomac, că atunci când deschizi o sticlă de apă minerală. Apoi, vei simți niște lovituri mai puternice.

În general, femeile la prima sarcină simt pentru prima dată mișcările fetale câteva săptămâni mai târziu, aşa încât nu ai motive de îngrijorare dacă nu simţi nimic. De asemenea, dacă simţi aceste mişcări, este prea devreme pentru a le simţi cu regularitate.

Inima bate mai repede decât în mod obișnuit datorită modificările intense din corpul tău.

Copilul

Inima îi bate de două ori mai repede decât a ta (între 110 și 130 bătăi pe minut), pompând aproape 25 litri de sânge pe zi, iar în următoarele săptămâni greutatea copilului se va dubla.

Bebelușul se mișcă din ce în ce mai des. Majoritatea organelor au apărut și sunt în plină maturizare.

Copilul cântărește în această săptămână 110 g și măsoară 14 cm.

Sfaturi

Medicul ginecolog trebuie să te informeze despre posibilitatea efectuării testului de determinare a unor markeri din serul sangvin (triplu test). Acest test se desfășoară între săptămâna a 15-a și a 17-a și depistează anomaliile cromozomiale ale copilului (trisomie 21, sindromul Down). Testul constă în determinarea concentrației a trei markeri biochimici fetali în serul matern:

 • alfa-fetoproteina (AFP, produsă de ficatul fetusului)
 • doi hormoni ai sarcinii: estriol și gonadotrofina corionica umană (hCG).

Dacă nivelul acestor markeri este prea ridicat, vei fi sfătuită să faci o amniocenteză.

De reținut:

 • testarea markerilor serici nu are o acuratețe de 100%. Această metodă nu poate depista toate malformațiile congenitale.
 • acest test poate indică un risc crescut, fără ca bebelușul să aibă de fapt o anomalie cromozomială.

Săptămâna 17

Săptămâna 17

Mama

Începi să iei în greutate, pentru moment între 3 și 6 kg, ești activă și te simți împlinită. Placenta are cam aceeași dimensiune ca fătul și uterul aproape a ajuns la nivelul buricului.

Totuși, unele femei au accese de furie surprinzătoare. Așteaptă să treacă criza și cere familiei să fie răbdătoare.

Inima și-a mărit activitatea cu 40%, exercitând o presiune crescută asupra venelor. Ca urmare, poți avea mici sângerări nazale sau ale gingiilor.

Copilul

Copilul tău începe să audă! Lichidul amniotic conduce bine sunetele, iar bebelușul iți poate auzi bătăile inimii, stomacul și mai ales, vocea.

Mușchii faciali îi permit fetusului să radă sau să se strâmbe. Primele firișoare de par își fac apariția, copilul având și sprâncene.

În această săptămână copilul are 16 cm și cântărește aproximativ 135 grame.

Sfaturi

Este momentul cel mai indicat pentru pregătirile înainte de venirea copilului. Lasă-l pe viitorul tătic să se ocupe de vopsire, văruire sau lăcuirea parchetului - aceste subsțante toxice sunt foarte periculoase pentru copil. De altfel, poți folosi vopsele naturale pentru camera copilului - nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Săptămâna 18

Săptămâna 18

Mama

Cel mai probabil mișcările copilului au devenit tot mai clare. În cursul următoarelor săptămâni, copilul va fi din ce în ce mai activ. Dar, pe măsură ce avansează sarcina, bebelușul crește și dispune de mai puțin spațiu pentru a se mișca.

Hainele de maternitate sunt acum o necesitate - îmbrăcămintea trebuie să fie cât mai confortabilă.

Copilul

Corpul bebelușului este acoperit în întregime de lanugo, firișoare de par fin care contribuie la reglarea temperaturii. Bebelușul percepe și lumina din exterior, chiar dacă ochii rămân în continuare închiși. Dacă lumina este prea puternică și îl deranjează, copilul își acoperă ochii cu mânuțele. În plus, el face deosebirea dintre gustul dulce și amar al lichidului amniotic.

Sfaturi

Dacă suferi de constipație (tot din cauza hormonilor, care încetinesc tranzitul intestinal), bea multă apă și consumă alimente bogate în fibre: prune uscate, nuci, cereale și pâine integrală.

Al doilea trimestru este perioada cea mai fericită a sarcinii. Încearcă să te bucuri de fiecare secundă și de bebelușul pe care îl ai în burtică.

Data actualizare: 19-06-2014 | creare: 02-02-2007 | Vizite: 91357
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Sarcina săptămâna 2
 • Sarcina săptămâna 3
 • Sarcina săptămâna 4
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum