Mai puțin timp pe ecran și mai multă activitate fizică pot îmbunătăți funcția executivă la copiii mici

©

Autor:

Mai puțin timp pe ecran și mai multă activitate fizică pot îmbunătăți funcția executivă la copiii mici
Funcția executivă reprezintă un grup de abilități prin intermediul cărora ne putem planifica sarcini, le putem adapta și ne putem menține atenția asupra unei activități. Pentru a identifica metode eficiente de îmbunătățire a funcției executive la copii, o echipă de cercetători american a evaluat efectul respectării ghidurilor Academiei Americane de Pediatrie referitoare la tipul de dietă și de activitate fizică potrivite pentru cei mici. Studiul a fost publicat recent în The Journal of Pediatrics.

Naiman Khan, profesor la University of Illinois, și Arden McMath, student absolvent, au explicat: „Funcția executivă include abilități, precum controlul inhibitor, care vă permite să vă reglați gândurile, emoțiile și comportamentul, alături de memoria de lucru, prin care puteți păstra informațiile în minte suficient de mult timp pentru a îndeplini o sarcină. Am vrut să testăm ipoteza conform căreia greutatea sănătoasă și aderarea la recomandările de dietă și activitate fizică determină o funcție executivă mai bună la copii în vârsta de 2 ani.”

Pentru experiment, au fost selectați 356 de copii mici, familiile fiind rugate să completeze sondaje referitoare la stilul de viață al copiilor. Chestionarele adresate părinților au cuprins întrebări despre timpul petrecut în fața unui ecran, timpul alocat activităților fizice, consumul de fructe, legume și de zahăr. Alături de această evaluare, părinții au oferit răspunsuri și despre funcția executivă a copiilor, evaluând capacitatea copilului de a-și organiza gândurile, de a-și gestiona emoțiile, de a inhiba impulsurile de moment, de a-și aminti informații și de a se concentra pe anumite sarcini

Actual, se recomandă mai puțin de 60 de minute petrecute în fața unui ecran zilnic, cel puțin 60 de minute de activitate fizică, consumul a minimum cinci porții de fructe și legume, reducerea consumului de zahăr prin băuturi îndulcite. Rezultatele studiului au evidențiat o capacitate mai mare de concentrare, de organizare a gândurilor și memorie de lucru sporită la copiii cu mai puțin de 60 de minute petrecute alături de un ecran zilnic, incluzând telefoane, tablete, televizoare, computere. Aceste beneficii au fost identificate și în cazul copiilor cu cel puțin 60 de minute pe zi de activitate fizică.

Cu toate acestea, studiul nu a identificat o relație semnificativă între greutatea copiilor și funcția executivă. Autorii au sugerat faptul că „asocierile dintre comportamentele de sănătate și funcția executivă pot precede relațiile dintre funcția executivă și greutate la copiii mai mari”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-10-2022 | creare: 03-10-2022 | Vizite: 228
Bibliografie
Less screen time and more physical activity may improve executive function in toddlers, link: https://www.news-medical.net/news/20220929/Less-screen-time-and-more-physical-activity-may-improve-executive-function-in-toddlers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Echipamentele de joacă sprijină activitatea fizică a copilului
  • Copilul petrece timpul în fața ecranului? Beneficiile sociale ar putea depăși problemele comportamentale
  • Utilizarea telefonului în timpul urmăririi la televizor ar putea afecta sănătatea mintală a copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum