Alimentația de tip fast food crește riscul de respirație șuierătoare (wheezing) la copii

©

Autor:

Alimentația de tip fast food crește riscul de respirație șuierătoare (wheezing) la copii
Astmul, o boală inflamatorie cronică, este influențat de factori genetici și de mediu, contribuind la pierderea a aproximativ 15 milioane de ani de viață ajustați după dizabilitate la nivel global. Studiul realizat în Iran și publicat în revista Scientific Reports a evaluat legătura dintre aderarea la un model alimentar de tip occidental și probabilitatea de apariție a astmului și simptomelor acestuia în rândul copiilor și adolescenților.
Studiul transversal a inclus 7.667 de participanți, copii și adolescenți, evaluând simptomele legate de Astm și dieta în urma unui chestionar derivat din International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC). Participanții au fost împărțiți în terțile pe baza scorului alimentar occidental, calculat în funcție de consumul a nouă grupuri de alimente.

Rezultatele au arătat că frecvența consumului de fast-food, băuturi răcoritoare și sosuri era semnificativ mai mare în rândul copiilor cu astm diagnosticat de un medic. Deși s-a observat o tendință descrescătoare, nu a existat o asociere semnificativă între aderența la un model alimentar occidental și astmul confirmat de medic sau utilizarea medicamentelor pentru astm în rândul diferitelor subgrupuri de gen. Totuși, o asociere pozitivă semnificativă a fost identificată între aderența la acest model alimentar și prezența respirației șuierătoare în ultimele 12 luni, mai ales la băieți, unde această legătură a rămas semnificativă chiar și după ajustarea pentru factori confuzori precum vârsta și sexul.

În concluzie, studiul nu a găsit o legătură semnificativă între modelul alimentar occidental și astmul în sine, astmul confirmat de medic sau utilizarea de medicamente pentru astm, dar a identificat o asociere între acest model alimentar și creșterea riscului de respirație șuierătoare în ultimele 12 luni, sugerând un impact potențial negativ al acestui tip de dietă asupra simptomelor astmului la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 103
Bibliografie
Western diet linked to higher wheezing rates in children, link: https://www.news-medical.net/news/20240610/Western-diet-linked-to-higher-wheezing-rates-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezinfectanții utilizați de către femei în perioada sarcinii cresc riscul copilului de a dezvolta afecțiuni alergice
  • Durata mai lungă a alăptării exclusive la sân are efect protector asupra astmului din copilărie
  • Expunerea timpurie la antibiotice poate provoca astm bronșic și alergii permanente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum