Mamele cu depresie se pot bucura de viața de familie, dacă primesc ajutor

©

Autor:

Mamele cu depresie se pot bucura de viața de familie, dacă primesc ajutor
Cercetarea Dr. Dow-Fleisner, profesor asistent la UBC Okanagan, subliniază importanța asistenților sociali, a medicilor, a familiei și a comunității pentru bunăstarea mamelor cu depresie. În timp ce cercetările existente se concentrează adesea pe depresia postpartum, acest studiu examinează depresia care apare mai târziu. Analizând datele unui studiu amplu din SUA, echipa a comparat mamele copiilor de nouă ani cu și fără depresie.
Descoperirile publicate în Journal of Family Issues arată că mamele cu depresie se confruntă cu un stres parental mai mare și o competență parentală auto-percepută mai scăzută. Ele tind să folosească mai multe tactici disciplinare, atât nonviolente (cum ar fi revocarea privilegiilor), cât și agresive (cum ar fi înjurăturile sau amenințările). Mamele cu depresie sunt mai puțin implicate în activitățile școlare ale copilului lor, dar sunt la fel de implicate în sarcinile de acasă, cum ar fi temele.

Important este că mamele cu depresie raportează mai puțin sprijin interpersonal și resurse comunitare în comparație cu mamele fără depresie. Sprijinul interpersonal include asistența emoțională și materială din partea altora, în timp ce resursele comunității includ siguranța și coeziunea cartierului.

În mod interesant, mamele cu depresie care au niveluri mai ridicate de sprijin și coeziune în cartier experimentează stres redus și competență parentală mai mare. Aceste percepții pozitive duc la o disciplină mai puțin agresivă din punct de vedere psihologic și la o implicare sporită în educația copiilor acasă și la școală.

Acest lucru se aliniază cu perspectiva rezilienței, sugerând că mamele care se confruntă cu provocări precum depresia pot prospera ca părinți atunci când sunt prezenți factori de protecție. Se recomandă ca la controalele de sănătate ale copilului să se depisteze și depresia maternă și să se ofere asistență în identificarea spsrijinului interpersonal și a resurselor comunitare.

sursa: Science Daily
foto: UBC Okanagan News

Data actualizare: 10-08-2023 | creare: 10-08-2023 | Vizite: 416
Bibliografie
Mothers experiencing depression can still thrive as parents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230808181910.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un studiu explică de ce frecvența depresiei este mai mare la femei comparativ cu bărbații
  • Depresia în rândul mamelor copiilor cu autism: statistici alarmante și o rată de diagnostic de aproape 50%
  • Simptomele de depresie la mame - cum apar și cum evoluează pe parcursul perioadei perinatale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum