Simptomele de depresie la mame - cum apar și cum evoluează pe parcursul perioadei perinatale

Simptomele de depresie la mame - cum apar și cum evoluează pe parcursul perioadei perinatale

©

Autor:

Simptomele de depresie la mame - cum apar și cum evoluează pe parcursul perioadei perinatale
Sănătatea mintală a mamelor este un factor de risc recunoscut pentru dezvoltarea problemelor la copii. Există însă o incertitudine în literatura de specialitate referitoare la perioada în care depresia este mai probabil să apară - înainte sau după naÈ™tere - ceea ce complică stabilirea unor politici de sănătate eficiente. O cercetare recent publicată în JAMA Network Open a abordat o analiză detaliată a simptomelor depresive la mame în diverse grupuri observaÈ›ionale, punând accent pe identificarea momentului apariÈ›iei acestor simptome È™i pe persistenÈ›a lor în timp.
DeÈ™i există o tendință de a raporta o incidență mai mare a depresiei materne în perioada postnatală, lipsa unei analize longitudinale prospective a făcut dificilă determinarea exactă a momentului debutului. Studii anterioare bazate pe comunitate sugerează că nivelurile de depresie sunt uÈ™or crescute în timpul sarcinii È™i continuă să fie ridicate È™i după naÈ™tere, subliniind necesitatea identificării timpurii a simptomelor pentru a interveni adecvat.

Studiul curent a investigat debutul È™i stabilitatea depresiei materne, folosind date din mai multe grupuri de studiu, incluzând cohortele MAMS, S-PRESTO, GUSTO, MAWS, MAVAN, APrON È™i ALSPAC. Participantele au fost incluse în studiu fie în timpul sarcinii, fie înainte de concepÈ›ie, iar datele privind simptomele depresive au fost colectate de la sarcină până la doi ani după naÈ™tere.

Pentru evaluarea simptomelor depresive s-au folosit două scale diferite, CES-D È™i EPDS, care măsoară frecvenÈ›a simptomelor depresive în ultima săptămână. InformaÈ›ii demografice precum vârsta, nivelul de educaÈ›ie, statutul marital È™i etnicitatea au fost de asemenea colectate È™i analizate.

Analiza a dezvăluit trei categorii distincte de mame în funcÈ›ie de nivelul simptomelor depresive. Traiectoria medie a simptomelor a fost constantă de la sarcină până la doi ani după naÈ™tere. Un subgrup cu depresie probabilă a arătat o persistență a simptomelor pe întreaga perioadă perinatală.

Rezultatele studiului au confirmat existenÈ›a a trei traiectorii stabile de simptome depresive, cu niveluri scăzute, moderate sau ridicate, È™i au indicat că simptomele depresive materne se manifestă de timpuriu în timpul sarcinii È™i persistă în perioada postnatală. Acest model a fost observat chiar È™i în rândul mamelor cu simptome depresive la nivel clinic.

Astfel, perioada antenatală timpurie ar putea fi momentul oportun pentru identificarea traiectoriilor simptomelor depresive. Aceste descoperiri susțin abordarea Asociației Americane de Psihiatrie de a redenumi depresia postpartum ca depresie peripartum.

Limitările studiului includ absenÈ›a datelor din țările din sudul globului È™i excluderea participanÈ›ilor care foloseau medicamente psihotrope în unele dintre cohortele studiate.

În concluzie, studiul a demonstrat că diferenÈ›ele interindividuale în simptomele depresive materne apar devreme în sarcină È™i persistă stabil pentru până la doi ani după naÈ™tere. Prin urmare, iniÈ›iativele de sănătate publică È™i intervenÈ›iile ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor depresive în timpul sarcinii, precum È™i după naÈ™tere.

sursa: News Medical
foto: Pormezz/Shutterstock.com

Data actualizare: 03-11-2023 | creare: 03-11-2023 | Vizite: 492
Bibliografie
What is the course and stability of maternal depressive symptoms throughout the perinatal period?, link: https://www.news-medical.net/news/20231031/What-is-the-course-and-stability-of-maternal-depressive-symptoms-throughout-the-perinatal-period.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia postnatală la bărbaÈ›i
  • De ce depresia apare mai des la femei?
  • Sunt bărbaÈ›ii vegetarieni mai predispuÈ™i depresiei?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum