Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice

©

Autor:

Riscul de boli hepatice este dublu pentru femeile cu ovare polichistice
Cercetătorii de la University of Birmingham au descoperit că un nivel crescut de hormoni masculini face ca femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) să aibă un risc de două ori mai mare de a dezvolta steatoză hepatică non-alcoolică (Non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD).
SOP afectează în jur de 10% dintre femei și duce la menstruații neregulate, infertilitate și pilozitate cu dispunere specific masculină. Totodată, femeile ovare polichistice au un nivel mai ridicat de hormoni masculini și sunt mai puțin sensibile la insulină, fiind supraponderale sau obeze. În NAFLD, la nivelul celulelor hepatice se acumulează prea multă grăsime și, deși nu se cunoaște cauza, boala a fost asociată cu obezitatea. Având în vedere rolul obezității pentru SOP și NAFLD, explorarea relației între cele două afecțiuni a prezentat un interes deosebit pentru cercetători.

Studiul publicat în jurnalul PLOS Medicine este cel mai mare de acest tip și a comparat fișele medicale a 63.000 de femei cu SOP cu fișele a 120.000 de femei cu aproximativ aceeași vârstă, greutate corporală și mediu de proveneință. Au analizat în mod special două cohorte de femei cu SOP și femei cu un nivel ridicat de testosteron.

Rezultatele au arătat că femeile cu SOP sunt de două-trei ori mai predispuse la steatoză hepatică non-alcoolică, față de femeile fără SOP. În plus, un nivel ridicat de testosteron presupune un risc dublu de NAFLD, chiar și la femeile cu greutatea corporală normală.

Potrivit autorilor, aceste rezultate susțin necesitatea unor programe de screening pentru afecțiunile ficatului la femeile cu SOP.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 28-04-2019 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 2796
Bibliografie
Women with polycystic ovary syndrome have double the risk of liver disease, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-women-polycystic-ovary-syndrome-liver.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre durata alăptării, obezitatea maternă și hepatopatiile non-alcoolice la adolescenți
  • Consumul ridicat de carne roșie și mezeluri asociat cu ficatul gras și diabetul
  • Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum