Medicamente de luat în vacanță

©

Autor:

Medicamente de luat în vacanță

Atunci când ești în vacanță ultima grijă pe lista activităților zilnice ar trebui să fie să găsești o farmacie. Pentru a evita acest lucru și pentru a te bucura de vacanță fără griji mai jos poți vedea o listă a acelor medicamente care nu ar trebui să îți lipsească din bagaj.

Medicamente pentru diaree

Una dintre cele mai mari neplăceri din vacanță este diareea. Apare atunci când consumi mâncare nouă care îți irită intestinele, alimente contaminate sau apă din surse neigienice. Cum aceste lucruri sunt comune mai multor destinații este bine să ai la tine un medicament anti-diareic. În general, medicația anti-diareică se ia de patru ori pe zi la 6 ore distanță pentru o perioadă de cel mult șapte zile. (1)

Ar trebui evitate dacă aveți deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenază, în cazurile de sarcină în al treilea trimestru sau dacă alăptați un sugar mai mic de o lună. De asemenea, anti-diareicele pot interacționa cu medicația pentru insuficiență renală, cu inhibitorii de monoaminooxidază, simpatomimetice (amfetamine, efedrine etc), unele antidepresive și unele medicamente cu acțiune antihistaminică. (2, 3)

 

Antiacizi

Aceștia sunt recomandați în cazurile de arsuri gastrice sau dureri de stomac, mai ales atunci când apar pe fondul consumului de alimente sau băuturi neobișnuite. Se iau două pastile pe zi, dimineața și seara. (4)

În cazul antiacizilor care conțin hidroxid de aluminiu există un risc mai mare de constipație dar și de intoxicație cu aluminiu. De asemenea, antiacizii cu magneziu au un risc mai mare de diaree în cazul persoanelor cu probleme renale. (5, 6)

Antiacizii interacționează cu medicamente acide precum digoxină (recomandat în afecțiuni cardiovasculare), fenitoină (anticovulsiv), clorpromazină (anti-psihotic), pseudoefedrină (un decongestionant nazal), levodopa (recomandat bolnavilor de Parkinson) dar și tetraciclina (mai ales în cazul antiacizilor care conțin trisilicat de magneziu sau hidroxid de magneziu). (7)

 

Antihistamine

Nu poți fi niciodată sigur când reapar alergiile. Primele simptome sunt mâncărimile de ochi, strănutul și nasul înfundat. Antihistaminele reprezintă prima soluție fără rețetă medicală ce poate fi luat. Nu știi peste ce poți da în vacanță așa că este bine să îți iei o cutie de antihistamine în cazul în care unul sau mai mulți membri ai familiei sunt predispuși la alergii. Se ia un comprimat pe zi. (8, 9)

Dintre efectele secundare merită menționate senzația de oboseală, amețeala, starea de greață, agitație (mai ales la copii), vedere încețoșată sau stare de confuzie. De asemenea, antihistaminele pot interacționa cu medicația pentru prostată mărită, boli de inimă, afecțiuni ale tiroidei, rinichilor sau ficatului, medicamentele pentru glaucom sau obstrucție de col vezical. Merită știut că luarea de antihistamine alături de inhibitor de monoaminooxidază (un medicamente pentru fobii, depresie sau tulburări de panică) poate fi fatală. (9, 10)

 

Medicamente pentru dormit

Melatonina vegetală sau unele suplimente alimentare cu rol calmant îți pot fi de ajutor atunci când călătorești. Aceste medicamente te ajută să te adaptezi la ora locală. Pentru a stimula efectele este bine să te expui la soare ziua, să faci mișcare și să eviți cafeina în a doua jumătate a zilei. Se ia o pastilă pe zi cu 30 minute înainte de culcare. (11)

Melatonina, în special, nu ar trebui luată de către gravide sau femei care alăptează și nici de persoanele cu boli de sânge, depresie, diabet, epilepsie, hipertensiune articulară sau persoanele care au primit organe. (11)

 

Medicamente pentru răul de mișcare

Răul de avion, tren, autobuz sau barcă îți poate da peste cap vacanța. Pentru a combate amețeala și starea de greață, ia-ți în bagaj și un medicament anti-rău-de-mișcare. Se iau 1-2 comprimate sublinguale cu 30-60 minute înainte de urcarea în mijlocul de transport. (12)


Printre efectele secundare se numără constipația, senzația de gură uscată și vederea încețoșată. Aceste medicamente interacționează cu unele antihistamine, medicamente pentru tuse, medicamente cu rețetă pentru somn sau anxietate, relaxante musculare. (13)

 

Electroliți

Este ușor să ajungi deshidratat atunci când călătorești. Poate că ești fermecat de peisajele minunate și uiți de trecerea orelor sau poate că nu ai acces la apă. Dacă observi o stare de letargie, dureri de cap și gura uscată, se poate să fie vorba de deshidratare. De asemenea, dacă atunci când mergi la toaletă urina este galben închis înseamnă că nu bei suficiente lichide. În astfel de cazuri este utilă o tabletă de electroliți. Se recomandă trei tablete pe zi. (14, 15)

Printre efectele secundare ale consumului de electroliți se numără amețeala, convulsiile, hipertensiunea articulară, iritabilitate, stare de slăbiciune. De asemenea, pot interacționa cu suplimentele alimentare de minerale. (16)

 

Decongestionante

Fie că e vorba de alergii sau o simplă răceală, medicamentele decongestionante te pot ajuta să te bucuri de vacanță. Se iau 1-2 plicuri pe zi.

Efectele secundare apar în cazul depășirii a 6 plicuri pe zi și constau în amețeli, stare de greață, vărsături, probleme de somn, dureri de cap, stare de nervozitate. (17)

Unele decongestionante interacționează cu inhibitori de monoaminooxidază (poți lua decongestionante doar la cel puțin două săptămâni de la încetarea tratamentului), stimulente (mai ales, cafea și amfetamine), terbutalină. Unele pot bloca sau stimula efectul medicației pentru glaucom, boli de inimă, afecțiuni ale rinichilor sau tiroidei, sau prostată mărite. (18)

 

Medicație pentru durere

Durerea de cap, măsea, spate sau menstruală poate fi calmată dacă apelezi la acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen, două dintre cele mai populare medicamente anti-durere. Se iau 1-2 pastile pe zi, imediat după masă.

Efectele adverse apar mai ales în cazul depășirii dozei și includ dureri de stomac, amețeală, pierderea apetitului, urină închisă la culoare. (19)

În general, medicamentele împotriva durerii nu pot fi combinate cu consumul de alcool și nu ar trebui luate dacă ai probleme cu ficatul, rinichii sau inima, ulcer gastric sau femeilor gravide sau care alăptează. (20)

 

Laxative (ușoare)

Diareea este comună celor care călătoresc însă o problemă la fel de neplăcută este constipația. Vacanța îți dă peste cap rutina zilnică, afectează dieta și te scoate din zona de confort; toate aceste lucruri pot duce la fenomenul cunoscut sub numele de „constipație de vacanță”. Poți preveni acest lucru făcând mișcare, consumând alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale) și hidratându-te. Dacă aceste metode nu au succes te poți orienta spre laxative. Este bine de știut că aceste pastile se folosesc ocazional și nu trebuie să reprezinte o alternativă la o dietă sănătoasă și variată. Se iau 1-2 pastile pe zi. (21, 22)

Dacă iei prea multe laxative riști crampe abdominale, durere de stomac, diaree și stare generală de slăbiciune. (23)

În general, laxativele interacționează cu medicația pentru scăderea acidității stomacului și pentru tratarea unor afecțiuni ale intestinului (de exemplu, boala inflamatorie intestinală). (22, 23)

Nu poți preveni toate situațiile neplăcute care apar în vacanță însă dacă ai la îndemână trusa de medicamente de mai sus sigur vei reuși să te bucuri de timpul liber fără a trebui să îți petreci zilele în camera de hotel.

 


Data actualizare: 20-09-2019 | creare: 20-09-2019 | Vizite: 869
Bibliografie
1. Assessment of diarrhea treatment and counseling in community pharmacies in Baghdad, Iraq: A simulated patient study . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6322980/
2. Furoxane (furazolidone). https://www.rxlist.com/furoxone-drug.htm#description
3. Efficacy of a 7-day course of furazolidone, levofloxacin, and lansoprazole after failed Helicobacter pylori eradication. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695477/
4. Comparative study of four antacids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2417996/
5. A Study of Antacids. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0095955315334879
6. Studies on the Action of Antacids in the Human Stomach. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(51)80135-5/abstract
7. Antacids revisited: a review of their clinical pharmacology and recommended therapeutic use. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10400401
8. Pharmacology of Antihistamines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667286/
9. Antihistamines and allergy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895478/
10. Antihistamines interactions. https://science.jrank.org/pages/430/Antihistamines-Interactions.html
11. Melatonin: In Depth. https://nccih.nih.gov/health/melatonin
12. The Neurophysiology and Treatment of Motion Sickness. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241144/
13. Motion sickness. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/motion-sickness
14. Influence of Hydration and Electrolyte Supplementation on Incidence and Time to Onset of Exercise-Associated Muscle Cramps. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1150229/
15. Fluid and Electrolyte Balance . https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html
16. Everything you need to know about electrolytes . https://www.medicalnewstoday.com/articles/153188.php
17. Decongestant activity of a new formulation of xylometazoline nasal spray: a double-blind, randomized versus placebo and reference drugs controlled, dose-effect study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12073765
18. Decongestants. https://www.nhs.uk/conditions/decongestants/
19. Exceeding the daily dosing limit of nonsteroidal anti-inflammatory drugs among ibuprofen users. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29372579
20. Everything you need to know about NSAIDs. https://www.medicalnewstoday.com/articles/179211.php
21. Systematic review of stimulant and nonstimulant laxatives for the treatment of functional constipation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4234355/
22. Development of functional diarrhea, constipation, irritable bowel syndrome, and dyspepsia during and after traveling outside the USA. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17549631
23. Laxatives. https://www.nhs.uk/conditions/laxatives/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: