Mierea Manuka - compoziție și beneficii (conform studiilor)

©

Autor:

Mierea Manuka - compoziție și beneficii (conform studiilor)

Mierea de Manuka reprezintă un sortiment de miere monoflorală produsă de albinele melaleuca alternifolia, care polenizează floarea leptospermum scoparium, cunoscută și sub denumirea de arbustul de Manuka. Folosită în mod tradițional pentru vindecarea plăgilor deschise și în tratamentul afecțiunilor digestive, mierea de Manuka atrage în continuare interesul cercetătorilor, datorită potențialului său de a combate bacterii rezistente la antibiotice. (1, 2)

Cum se diferențiază mierea de Manuka de alte tipuri de miere?

Originară din Noua Zeelandă, mierea de Manuka se deosebește în mod semnificativ de mierea tradițională, datorită ingredientelor sale principale și a eficacității antibacteriene. Mierea de Manuka conține cele mai mari cantități de metilglioxal, un compus antibacterian puternic, folosit în tratamentul infecțiilor tractului respirator și al infecțiilor pielii. De asemenea, mierea de Manuka conține și hidroximetilfurfural, un alt important compus organic cu proprietăți antibacteriene, format în urma degradării zaharurilor din miere. Alți compuși regăsiți în mierea de Manuka, precum antocianide, flavonoide și acidul benzoic, au importante proprietăți antibacteriene. (1, 2, 4)

Care sunt beneficiile mierii de Manuka?

Cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene și antioxidante puternice, mierea de Manuka a fost folosită de-a lungul timpului ca unguent natural, în tratamentul afecțiunilor dermatologice și pentru vindecarea rănilor. În prezent, mierea de Manuka este încorporată în multiple produse de îngrijire a pielii. Comparativ cu alte produse utilizate în medicina tradițională, ale căror proprietăți sunt în general contestate de studii, mierea de Manuka și-a demonstrat activitatea antibacteriană non-peroxidică în studii ample. (1, 2, 3)

Unul dintre aceste studii, realizat de către cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Teheran, indică faptul că mierea de Manuka are importante proprietăți anti-proliferative, inhibând procesul de carcinogeneză (procesul de formare a tumorilor canceroase) prin controlul unor procese moleculare. De asemenea, studiile au sugerat faptul că mierea Manuka are capacitatea de a lupta împotriva unei game largi de bacterii, inclusiv a celor rezistente la antibiotice. (1, 2, 5)

Alte beneficii ale mierii de Manuka - potrivit studiilor

Mierea de Manuka are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, ceea ce o face eficientă în tratarea durerilor de gât. Studiile au arătat o scădere a cantității de bacterii din specia streptococcus mutans, o bacterie responsabilă pentru durerile de gât, după consumul de miere de Manuka. De asemenea, mierea de Manuka poate fi folosită pentru suprimarea tusei. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Shahid Sadoughi din Iran indică faptul că mierea este la fel de eficientă ca un antitusiv obișnuit în reducerea tusei. (6, 7, 8)

Cercetările sugerează faptul că mierea Manuka inhibă creșterea bacteriilor orale dăunătoare care pot cauza gingivita și cariile dentare, fără a contribui la apariția acestora, spre deosebire de zahărul rafinat. Cu toate acestea, există insuficiente dovezi care să ateste o eventuală asociere între consumul de miere și un risc mai redus de a dezvolta boli orale grave. (6, 7)

Mierea de Manuka poate să ajute la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de bacteriile H. pylori, prevenind totodată ulcerele gastrice induse de alcool, în general prin creșterea nivelurilor gastrice ale anumitor enzime. De asemenea, mierea de Manuka poate ajuta la vindecarea într-un timp mai scurt a ulcerelor cauzate de diabet. (6, 7)

Mierea Manuka poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil, cum ar fi constipația, diareea sau durerile abdominale. Cercetările efectuate pe șobolani au arătat că mierea de Manuka poate ucide celulele Clostridium difficile, o infecție bacteriană care provoacă diaree severă și inflamație a intestinului. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cu precizie influența mierii de Manuka asupra infecțiilor bacteriene ale intestinului. (6, 7)


Data actualizare: 06-02-2023 | creare: 06-02-2023 | Vizite: 323
Bibliografie
(1) Everything You Should Know About Manuka Honey, https://www.healthline.com/health/manuka-honey
(2) The Ultimate Guide to Mānuka honey and it’s benefits, https://www.manukaguard.com/blogs/news/the-ultimate-guide-to-manuka-honey-and-it-s-benefits
(3) Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551
(4) The Composition and Biological Activity of Honey: A Focus on Manuka Honey, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302252/
(5) Health Benefits of Manuka Honey as an Essential Constituent for Tissue Regeneration, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28901255
(6) 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science, https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits
(7) 5 Benefits of Manuka Honey, https://health.clevelandclinic.org/manuka-honey-benefits
(8) A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20618098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: