MIT: Consumul de apă în timpul sau după masă diluează sucurile digestive

©

Autor:

MIT: Consumul de apă în timpul sau după masă diluează sucurile digestive

FALS

Apa reprezintă un element esențial pentru menținerea vieții, mecanismul de supraviețuire fiind prevenirea deshidratării prin aportul regulat și constant de lichide (apă).

Dar ce se întâmplă dacă setea apare în timpul mesei sau imediat după? Este adevărat că satisfacerea acestei senzații ar putea dilua secreția gastrică și implicit, perturba digestia? Răspunsul este „nu”.

Mecanismele complexe care reglează secreția sucurilor digestive, respectiv puterea adaptativă remarcantă a organismului, fac această teorie puțin plauzibilă din punct de vedere științific.

Mai multe informații despre apariția senzației de sete găsiți aici

Fiziologia pe scurt a secreției sucurilor digestive

Secreția salivară

Primul sediu al digestiei este reprezentat de cavitatea bucală, secreția salivei fiind inițiată de procesul activ de mestecare, dar și prin intermediul mecanismelor neuro-psihice de stimulare a secreției salivare, condiționate (de excitația vizuală, olfactivă și/ sau auditivă legată de alimente, discuțiile sau simplul gând la alimentele preferate, de obiceiurile alimentare, etc.) și necondiționate.

Glandele salivare produc astfel saliva a cărei compoziție este următoarea: 99,4% apă și 0,6% substanțe minerale, enzime, proteine etc. Aceasta participă în principal la formarea bolului alimentar, care în urma pasajului prin esofag ajunge în compartimentul gastric. (1)

Secreția gastrică și intestinală

La nivelul stomacului este secretat sucul gastric, un lichid cu o puternică reacție acidă reprezentat în proporție de 99% de apă. Acțiunea stimulatoare asupra secreției sucului gastric este favorizată și de excitarea receptorilor gastrici și destinderea pereților stomacului ca urmare a ingestiei alimentare, indiferent de consistența lichidă sau solidă a alimentelor. (1)

Deși „tehnic” consumul de apă în timpul mesei sau imediat după ar putea „dilua” sucul gastric, acest lucru nu afectează efectiv digestia într-un sens negativ. În schimb, ajută la prelucrarea mai rapidă la nivelul stomacului, favorizând omogenizarea bolului alimentar. În acest mod, se mărește suprafața de acțiune enzimatică asupra moleculelor de alimente și crește eficiența digestiei.

Mai mult decât atât, mecanismele de reglare a secreției gastrice sunt extrem de complexe, prezentând o capacitate de adaptare atât de mare, încât nu se poate justifica restricția exclusivă a apei pentru a preveni diluția sucului digestiv. După cum ați putut observa, secrețiile digestive sunt 99% apă, iar conținutul alimentelor în apă este variabil, de la 2 – 5 % în cerealele pentru micul dejun, la 80 – 95 % în supe, fructe și legume. (2)

Conținutul în apă al alimentelor

TIPUL DE ALIMENT PROCENTUL DE APĂ DIN COMPOZIȚIE
BĂUTURI NON-ALCOOLICE 
Apă, ceai, cafea, băuturi destinate sportivilor, băuturi răcoritoare, limonadă, suc de legume 90 – 100 %
Lapte, suc natural din 100% fructe, suc de fructe 85 – 90 %
BĂUTURI ALCOOLICE 
Bere, vin 85 – 95 %
Băuturi distilate 60 – 70 %
SUPE 
Supe, ciorbe de legume, cu carne, supe creme 80 – 95 %
FRUCTE ȘI LEGUME 
Căpșuni, pepene, citrice, pere, mere, castravețe, salată, țelină, roșie, dovleac, broccoli, ceapă, morcov 80 – 95 %
Banană, cartof, porumb 70 – 80 %
PRODUSE LACTATE 
Lapte dulce integral 87 – 90 %
Iaurt 75 – 85 %
Înghețată 60 – 65 %
Brânzeturi 40 – 60 %
CEREALE 
Orez, fiert 65 – 70 %
Paste făinoase, fierte 75 – 80 %
Pâine 30 – 40 %
Cereale instant pentru micul dejun 2 – 5 %
CARNE, PEȘTE, OUĂ  
Pește și fructe de mare 65 – 80 %
Ouă, gătite 65 – 75 %
Carne de vită, porc, miel, pasăre 40 – 65 %
Carne procesată 15 – 40 %
* valorile sunt aproximate, acestea variind în funcție de sursa alimentară, condițiile și metodele de preparare și timpul de gătire

Sursa: European Hydration Institute (2)

De asemenea, secreția sucului gastric continuă chiar și în faza intestinală, fiind stimulată de distensia duodenului, prima porțiune a intestinului subțire. Altfel spus, digestia nu se limitează la primul pasaj gastric, reprezentat în principal de apă, urmat de carbohidrați, proteine și oligopeptide, iar în final moleculele grase de alimente. Acest lucru permite procesarea mecanică și enzimatică a bolului alimentar, independent de aportul inițial de apă din timpul sau după masă.

Distensia peretelui gastric declanșează la rândul ei, prin mecanism reflex, secreția sucului pancreatic bogat în enzime, corespunzător gradului de aciditate și al constituenților chimului gastric.

Trebuie menționat faptul că, enzimele sunt proteine foarte valoroase pentru organism și prin urmare sunt eliberate în funcție de natura principiilor alimentare consumate (proteine, glucide, lipide) și nu de starea fizică a alimentului ingerat (apă de băut sau aliment solid). Astfel secreția este ajustată pentru aportul de macronutrienți pentru a eficientiza digestia, iar risipa acestora este deci exclusă.

Secreția biliară și cea intestinală sunt și ele puternic influențate de compoziția chimului gastric.

Efectele consumului de apă în timpul meselor

Consecința unui aport rezonabil de apă, strict pentru satisfacerea senzației de sete sau a altor situații neprevăzute în cadrul unei mese (câteva înghițituri) o constituie creșterea volumului bolului alimentar, care poate avea următoarele efecte:
  • grăbirea apariției senzației de sațietate și astfel reducerea aportului alimentar la masa respectivă datorită distensiei pereților gastrici; (3)
  • apariția disconfortului digestiv în cazul persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian sau alte patologii gastrice care presupun mese mici și frecvente; (4)
  • reducerea aportului caloric în cazul persoanelor vârstnice, ceea ce ar putea crește riscul de subalimentație/ malnutriție determinat de anorexia fiziologică care se instalează odată cu înaintarea în vârstă; (5)
  • reducerea consumului alimentar în cadrul meselor dacă vorbim de situația sugarilor și a copiilor.

Cu toate acestea, interdicția totală și rigiditatea în ceea ce privește consumul de lichide în timpul mesei sau imediat după nu reprezintă o soluție, o regulă generală sau o condiție pentru o alimentație sănătoasă.

Sistemele homeostazice ale organismului trebuie „ascultate”, respectiv senzația de sete, iar rolul nostru în această direcție este reprezentat de consumul responsabil și moderat de apă, în funcție de preferința personală.

Băuturile îndulcite reprezintă o excepție, acestea nefiind recomandate din pricina aportului caloric suplimentar. (4)

Data actualizare: 10-08-2016 | creare: 10-08-2016 | Vizite: 7437
Bibliografie
(1) Fiziologie umană, I. Hăulică
(2) Hydration and nutrition, link: https://www.europeanhydrationinstitute.org/nutrition_and_beverages.html
(3) Water Consumption Reduces Energy Intake at a Breakfast Meal in Obese Older Adults, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822308005051
(4) Drinking Liquids with Meals: Good or Bad?, link: https://authoritynutrition.com/drinking-with-meals/
(5) Drinking water before a meal may help reduce calorie intake in the elderly, link: https://www.eufic.org/page/en/show/latest-science-news/fftid/Drinking-water-before-meal-may-help-reduce-calorie-intake-in-the-elderly/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum