MIT: Sarea de mare e mai sănătoasă decât sarea de masă obișnuită

©

Autor:

MIT: Sarea de mare e mai sănătoasă decât sarea de masă obișnuită

FALS

Sarea sau clorura de sodiu este un element nelipsit din alimentația noastră, chiar dacă un consum excesiv poate avea consecințe negative importante asupra sănătății – creșterea presiunii arteriale, afecțiuni cardiovasculare sau renale.

Limitarea aportului de sare de multe ori nu este ușoară, mai ales la împătimiții mâncării sărate. De aceea apelarea la alte tipuri de sare care există pe piață (sarea de mare, sarea de Himalaya, sarea organică, sarea de rocă etc.) ne poate amăgi, dându-ne iluzia că sunt mai sănătoase decât sarea de masă obișnuită. Promovarea intensă, precum și prețul mai mare al acestora ne pot face să cădem mai ușor în capcană.

Dincolo de diferențele de minerale pe care le conțin, toate tipurile de sare au în comun aproximativ aceeași cantitate de sodiu. Dacă ne referim la sarea de mare versus sarea obișnuită, prima nu este deloc o variantă mai sănătoasă, deși este promovată ca o alternativă mai naturală. Într-adevăr, sarea de mare are un gust mai bun, o textură mai crocantă și o aromă mai intensă. Și procesele de obținere sunt diferite: sarea de masă este extrasă din depozitele de sare din mine, fiind apoi prelucrată pentru a ajunge la forma ei fină; sarea de mare de cele mai multe ori nu trece printr-o procesare, ci se obține prin evaporarea apei de mare, lucru ce îi permite să păstreze și minerale precum magneziul, calciul, potasiul. Acestea nu sunt într-o cantitate semnificativă însă, putând fi cu ușurință obținute din alte alimente consumate. În schimb sarea de mare nu are același adaos de iod ca sarea de masă, menit să prevină afecțiuni cauzate de deficiența de iod.

Indiferent de tipul pe care îl preferați, important este să nu faceți abuz de sare! Mai sănătos decât orientarea spre tipuri de sare „naturale” este să scădeți consumul lor, compensând cu adăugarea de condimente și ierburi aromate, care vor da mai mare savoare mâncării. 

Data actualizare: 24-05-2019 | creare: 21-11-2014 | Vizite: 6259
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urinarea nocturnă, redusă prin limitarea aportului de sare
  • Consumul ridicat de sare ar putea induce setea doar pe termen scurt
  • Excesul de sare - riscuri pentru organism
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum