Modalitate nouă de detectare a cancerului, folosind sonde optice biodegradabile

©

Autor:

Modalitate nouă de detectare a cancerului, folosind sonde optice biodegradabile
Sonde optice dezvoltate recent și testate la peștele zebră ar putea ajuta la detectarea cancerului cu o mai mare precizie și ar putea ajuta la tratarea cancerului în viitor. Constatările unui nou studiu, publicate în revista ACS Nano, arata că bioharmonoforii, noile tipuri de sonde optice, sunt biocompatibile și biodegradabile, fiind eliminate din organism în maximum 48 de ore.
Pentru a evidenția tumorile din organism, medicii pot folosi sonde optice minuscule (nanopobe) care se aprind atunci când se atașează la tumori. Aceste nanopobe, de regulă fluorescente, permit medicilor să detecteze localizarea, forma și dimensiunea cancerelor din organism. Cu toate acestea, întrucât țesuturile corpului uman pot emite și ele lumină, distingerea luminii emisă de nanoprobe de cea de fundal poate fi dificil de realizat, ceea ce ar putea duce la o interpretare greșită. Într-o nouă lucrare, cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra au dezvoltat noi nanopobe, denumite bioharmonofori, care emit lumină cu un nou tip de tehnologie strălucitoare, cunoscută sub numele de a doua generație de armonici (SHG).

După testarea nanoprobelor în embrioni de pește zebră, cercetătorii au descoperit că bioharmonoforii, care au fost modificați pentru a viza celulele canceroase, au evidențiat tumorile mai luminos și pe perioade mai lungi decât nanoprobele fluorescente. Lumina lor poate fi ușor reperată și distinsă de țesutul emis în general de lumină și, de asemenea, se atașează cu precizie la celulele tumorale și nu la celule sănătoase.

Bioharmonoforii ar putea fi o modalitate mai eficientă de a detecta tumorile. Ele combină în mod unic caracteristici care ar putea fi excelente pentru diagnosticul și terapia cancerului în practica clinică și ar putea îmbunătăți în cele din urmă rezultatele pacienților, în urma unor cercetări ulterioare”, a declarat autorul studiului, Periklis Pantazis, cercetător în cadrul Departamentului de Bioinginerie al Colegiului Imperial din Londra. Bioharmonoforii sunt atât biocompatibili, cât și biodegradabili, deoarece sunt compuși din peptide, aceleași ingrediente ale proteinelor găsite în organism. Bioharmonoforii sunt metabolizate în mod natural în organism în decurs de 48 de ore și, prin urmare, este puțin probabil să prezinte riscuri pe termen lung pentru sănătate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-03-2021 | creare: 22-03-2021 | Vizite: 491
Bibliografie
Tumors illuminated brightly and precisely with new biodegradable nanoprobe, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210311142113.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă metoda de depistare precoce a cancerului
  • Inginerii MIT au dezvoltat un senzor de nanoparticule pentru diagnosticarea precoce a cancerului prin testarea urinei
  • Teste de sânge pentru cancer
  •