Modalități de a îmbunătăți somnul femeilor însărcinate

©

Autor:

Modalități de a îmbunătăți somnul femeilor însărcinate
Între somn și starea psihică există o relație complexă, care poate fi mediată de alți factori. Expunerea crescută la lumină artificială noaptea afectează ritmurile circadiene și producția de melatonină, ceea ce, la rândul său, afectează calitatea somnului și sănătatea mintală. Femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabile la niveluri mai ridicate de depresie și stres, dar rolul luminii în medierea acestor efecte nu a fost bine studiat.
Un studiu publicat în BMC Public Health investighează relația dintre expunerea la lumină, calitatea somnului și sănătatea mintală în timpul sarcinii. Cercetătorii din Malaezia și Japonia au colectat date detaliate de la femei însărcinate, cu vârste între 20 și 48 de ani, aflate la prima sarcină și fără afecțiuni precum diabetul gestațional, hipertensiunea sau anemia. Participantele au completat chestionare despre expunerea la lumină, calitatea somnului și starea lor mintală în trimestrele doi și trei ale sarcinii. Calitatea somnului a fost evaluată folosind Indicele de Calitate a Somnului din Pittsburgh (PSQI), iar expunerea la lumină a fost calculată folosind Evaluarea Expunerii la Lumină Harvard.

Rezultate și concluzii

Studiul a arătat că, în general, calitatea somnului a scăzut pe măsură ce femeile au trecut de la al doilea la al treilea trimestru. Expunerea la lumină artificială a fost cea mai mare între orele 19:00 și 22:00 și cea mai mică între orele 01:00 și 04:00. Nu au fost diferențe semnificative în ceea ce privește procentul de femei care au experimentat probleme de sănătate mintală în trimestrele doi și trei. Cu toate acestea, s-a constatat o legătură între calitatea slabă a somnului și anxietate în trimestrul doi, dar nu și între aceasta și nivelurile de lumină.

În trimestrul al treilea, expunerea crescută la lumină între orele 22:00 și 13:00 a fost asociată cu o probabilitate mai mare de stres și depresie.

Aceste descoperiri nu pot stabili un efect cauzal. Cercetările viitoare ar trebui să examineze dacă reducerea expunerii la lumină artificială poate îmbunătăți calitatea somnului și starea psihică a femeilor însărcinate. De asemenea, aceste studii ar trebui să includă măsurători mai obiective ale expunerii la lumină, deoarece datele auto-raportate pot fi părtinitoare.

În ciuda lacunelor, este clar că îmbunătățirea calitatea somnului poate fi cheia pentru o sănătate mintală mai bună în timpul sarcinii, ceea ce va duce la rezultate mai bune atât pentru mame, cât și pentru copii. Cercetătorii ipotezează că lumina afectează sistemul circadian al corpului, modificând ritmurile biologice naturale și, astfel, afectând starea de bine psihică, în special în timpul sarcinii.

sursa: News Medical
foto: Natalia Deriabina/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 176
Bibliografie
Could reducing light exposure help you sleep better and improve your mental health during pregnancy?, link: https://www.news-medical.net/news/20230920/Could-reducing-light-exposure-help-you-sleep-better-and-improve-your-mental-health-during-pregnancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de somn în timpul sarcinii - incidență, evoluție, implicații
  • Scăderea timpului de somn și a activității fizice în timpul sarcinii sunt asociate cu un risc crescut de naștere prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum