Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii

©

Autor:

Consumul ocazional de alcool în sarcină crește riscul de diabet la copii

Cercetările din Journal of Physiology arată că femeile însărcinate care consumă cantități mici de alcool pot suferi de rezistență la insulină, ceea ce crește probabilitatea de diabet la copii.
Studiul a imitat băutul ocazional, adică una sau două băuturi alcoolice consumate în timpul sarcinii de către femelele de șobolan. Concentrația de alcool din sângele șobolanilor a atins 0,05% și, totuși, descendenții de sex masculin au avut un risc crescut de diabet.

„Chiar și o cantitate mică de alcool în timpul sarcinii poate fi dăunătoare, deci dacă intenționezi să rămâi însărcinată nu bea! Familiile, partenerii și prietenii ar trebui să sprijine alegerea unei femei de a nu consuma alcool în timpul sarcinii”, a declarat Lisa Akison, cercetător de la Universitatea din Queensland.

Cercetătorii au constatat că rezistența la insulină este specifică sexului, fiind prezentă doar la șobolanii de sex masculin. Există câteva explicații, prima fiind că, pe parcursul sarcinii, placenta se adaptează diferit la stresul prenatal, în funcție de sexul copilului, iar acest lucru poate avea impact asupra creșterii și dezvoltării fetale.

Celălalt factor îl reprezintă modificările hormonale care apar pe măsură ce copiii ajung la vârsta adultă. În acest caz, estrogenul protejează împotriva rezistenței la insulină iar, acesta se găsește în cantități mari la femei, care au mai multă protecție.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 10-09-2023 | creare: 15-10-2019 | Vizite: 535
Bibliografie
Special occasion drinking during pregnancy may cause harm. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191009101148.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de alcool în timpul sarcinii
  • Consumul moderat sau crescut de alcool în timpul sarcinii modifică genele nou-născutului
  • Alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii alterează structura creierului fătului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum