Modificarea metabolismului lipidelor la varstnici și efectele asupra sănătății generale

©

Autor:

Modificarea metabolismului lipidelor la varstnici și efectele asupra sănătății generale
Procesul de îmbătrânire duce la hiperlipidemie și acumulare de grăsime viscerală, crescând riscul de boli cronice precum boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate și boli hepatice grase nealcoolice. Studiul publicat în Nutrients discută modificările legate de vârstă în metabolismul lipidelor și legătura lor cu bolile cronice legate de vârstă.
Metabolismul lipidelor este crucial pentru reglarea proceselor fiziologice, cum ar fi sinteza hormonală, producția de energie și stocarea grăsimilor. Modificările în digestia lipidelor, absorbția, anabolismul și catabolismul sunt frecvente la populația în vârstă, adesea legate de aportul redus de nutrienți, acumularea excesivă de grăsime și scăderea funcției organelor.

Secreția pancreatică, producția de enzime și concentrațiile de acid biliar scad, afectând absorbția lipidelor. Activitatea lipazei gastrice scade din cauza atrofiei gastrice legate de varsta si a utilizarii medicamentelor supresoare de aciditate, care afecteaza degradarea lipidelor. Activitatea lipazei pancreatice, responsabilă de digerarea trigliceridelor din dietă, scade odată cu vârsta. Reabsorbția acidului biliar scade, afectând digestia lipidelor.

Absorbția lipidelor în părțile inferioare ale duodenului și jejunului se diminuează din cauza modificărilor morfologice ale intestinului subțire. Absorbția trigliceridelor scade, în timp ce absorbția colesterolului crește odată cu vârsta.

Anabolismul și catabolismul lipidelor implică sinteza hepatică și degradarea acizilor grași, trigliceridelor și colesterolului. Nivelurile sanguine de acizi grași liberi, trigliceride și LDL-colesterol cresc odată cu vârsta, în timp ce HDL-colesterolul scade. În ciuda absorbției reduse a trigliceridelor, absorbția și sinteza acizilor grași cresc în ficat. Cu toate acestea, degradarea lipidelor scade din cauza beta-oxidării mitocondriale a acizilor grași, impactând echilibrul energetic și homeostazia lipidelor.

Disfuncția receptorului α activat de proliferatorul peroxizomului (PPARα), un regulator cheie al beta-oxidării, contribuie la bolile legate de vârstă. Biosinteza colesterolului și expresia genelor legate de sinteză cresc cu vârsta, potențial datorită speciilor reactive de oxigen (ROS). Expresia hepatică redusă a receptorilor LDL duce la scăderea clearance-ului colesterolului LDL. Reducerile legate de vârstă ale sintezei acizilor biliari scad utilizarea colesterolului, contribuind la acumularea excesivă.

Aceste modificări endogene ale metabolismului lipidelor - creșterea producției și acumulării, scăderea utilizării și clearance-ul - sunt asociate cu afecțiuni cronice de sănătate legate de vârstă, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2, boala ficatului gras non-alcoolic și obezitate.

sursa: News Medical
foto: Naeblys / Shutterstock.com

Data actualizare: 10-08-2023 | creare: 10-08-2023 | Vizite: 307
Bibliografie
Impact of age-related alterations in lipid metabolism on general health, lin: https://www.news-medical.net/news/20230808/Impact-of-age-related-alterations-in-lipid-metabolism-on-general-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rolul lipidelor în procesul de îmbătrânire, sănătate și boală
  •