Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă

©

Autor:

Antrenamentul de rezistență, aproape obligatoriu pentru o îmbătrânire sănătoasă

Vârsta reprezintă un factor de risc pentru numeroase afecțiuni cronice severe, efectele îmbătrânirii asupra sănătății fizice și psihice fiind unele evident. Procesul de îmbătrânire este unul ireversibil și natural, în urma căruia, din cauza modificărilor biologice ce au loc în organism, se poate ajunge nu doar la dezvoltarea unor boli, ci și la scăderea masei musculare scheletice și a forței musculare. Personalități de seamă din domeniul medical și-au îndreptat atenția asupra metodelor de prevenire a efectelor negative pe care îmbătrânirea le are asupra organismului. În urma unor analize, grupul de experți au emis o declarație de poziție în care se evidențiază importanța antrenamentului de rezistență pentru persoanele în vârstă.

Antrenamentul pentru rezistență pare să reprezinte o modalitate ideală de îmbătrânire sănătoasă. Conform studiilor și analizelor efectuate, adulții în vârstă care efectuează antrenamente pentru rezistență au o speranță de viață mai mare, aceștia fiind mai puțin vulnerabili în fața unei boli. De asemenea, grație exercițiilor, funcțiile sistemului muscular și al celor osos pot fi în continuare îndeplinite. Beneficiile antrenamentelor pentru rezistență depășesc riscurile, atunci când programele de antrenament sunt implementate corect. Declarația de poziție oferă un număr de unsprezece aplicații practice, care sunt împărțite în patru componente principale și care includ sugestii referitoare la tipurile de antrenamente, numărul de repetări necesare sau intensitatea exercițiilor. De asemenea, există programe de formare ce pot fi adaptate pentru persoanele cu dizabilități sau care se află într-un centru de asistență și care au nevoie de asistență calificată, deoarece nu își pot îndeplini singuri nevoile fundamentale.

În urma emiterii declarației de poziție, acceptată și susținută public de către NSCA (The National Strength and Conditioning Association) specialiștii speră ca numărul adulților în vârstă care vor alege să participe la antrenamente de rezistență să crească. La momentul actual, numărul celor care participă la astfel de programe este unul redus, cauzele pentru refuzul lor fiind confuzia sau teama de eșec.

Sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-08-2019 | creare: 05-08-2019 | Vizite: 642
Bibliografie
How and why resistance training is imperative for older adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725162305.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •