Modificările moleculelor din sânge, posibili markeri noi ai diabetului de tip 1

©

Autor:

Modificările moleculelor din sânge, posibili markeri noi ai diabetului de tip 1
Echipe de cercetători de la Turku Bioscience Center, o unitate comună a Universității Turku și a Universității Abo Akademi, au descoperit un posibil nou marker al diabetului de tip 1. Este vorba despre anumite modificări ale metaboliților, produșii intermediari ai metabolismului, molecule ce se regăsesc în sânge, ce au fost remarcate încă dinainte de inițierea autoimunității insulare. Apariția autoanticorpului insulinei reprezintă primul semnal detectabil care semnalează un risc crescut de progresie către diabet. În plus, odată cu apariția autoanticorpului, abordările terapeutice menite să prevină progresia către diabet ar putea să devină ineficiente.

Tocmai din acest motiv, actualul studiu sugerează că predicția precoce a diabetului de tip 1 poate fi posibilă, prin urmărirea modificărilor ce au loc la nivelul metaboliților. Prezicerea timpurie a diabetului ar deveni astfel posibilă, ceea ce ar oferi multiple oportunități specialiștilor din domeniul medical, în vederea prevenirii acestei boli. Noile descoperiri ajută la înțelegerea patogenezei precoce a bolii. Diabetul de tip 1 reprezintă una dintre afecțiunile cu o incidență crescută în țările dezvoltate de pe glob, în special în țările europene. Finlanda are cea mai mare incidență a diabetului de tip 1 la copiii mai mici de 15 ani, astfel că nu este surprinzător faptul că studiul aparține unui institut din această țară.

Grupul de cercetători de la Turku Bioscience Center din Finlanda lucrează în prezent la validarea constatărilor actuale și anterioare într-un studiu extins, în colaborare cu un important om de știință de la Universitatea din Helsinki. Obiectivul principal al cercetătorilor rămâne acela de a oferi noi perspective asupra patogenezei diabetului de tip 1, printr-o înțelegere a interacțiunii dintre sistemul imunitar și metabolism. Această etapă ar putea fi extrem de importantă pentru prezicerea timpurie și mai apoi pentru prevenirea acestei boli.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-10-2019 | creare: 04-10-2019 | Vizite: 564
Bibliografie
Circulating molecules in blood may be stepping stone for type 1 diabetes early prediction, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190919093924.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt diferențele dintre diabetul tip 1 și diabetul tip 2?
  • Acizii grași Omega-3 din laptele matern ar putea reduce riscul de diabet tip 1 la sugari
  • Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
  •