Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1

©

Autor:

Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
Laptele matern este considerată standardul de aur în alimentația sugarului, însă nu puține sunt situațiile în care mamele nu pot alăpta și utilizează formule de lapte de vacă pentru nutriția bebelușilor. De aici și importanța asigurării acestor mame cu privire la existența sau nu a riscului de diabet zaharat tip 1 al sugarului.

Diabetul zaharat tip 1 este o afecțiune autoimună care apare în general la persoanele predispuse genetic sub influența factorilor de mediu. Printre acești factori declanșatori unii specialiști au inclus și administrarea formulelor din lapte de vacă. Experții însă sunt foarte precauți în a face declarații și susțin că studii suplimentare sunt necesare pentru a demonstra această ipoteză. Și chiar dacă ar fi confirmată această teorie, tot ar reprezenta doar o piesă din puzzle, diabetul fiind o patologie multifactorială prin definiție.  

Un studiu publicat în Diabetes Care, deși nu și-a propus să identifice o relație cauză-efect între formulele de lapte de vacă administrate sugarilor și apariția auto-anticorpilor implicați în diabetul zaharat tip 1, a analizat această asociere pentru mai multă claritate.

Cercetările anterioare care au privit administrarea precoce a laptelui de vacă la sugar și rolul în apariția diabetului autoimun nu au fost concludente. Prin urmare ipoteza a fost reverificată, însă de această dată s-au ales formulele de lapte de vacă, care pot fi standard, parțial sau extensiv hidrolizate, în funcție de particularitățile moleculare ale proteinelor.

Acest studiu multi-centric nou a inclus 9,000 de copii din Statele Unite, Finlanda și Suedia, care prezentau risc genetic de a dezvolta diabet zaharat tip 1, monitorizați de la naștere și până la împlinirea vârstei de 8 ani 

Potrivit rezultatelor studiului, utilizarea formulelor de lapte standard, parțial hidrolizate și implicit a celor intens hidrolizate, în primele 3 luni de viață, nu au fost asociate cu o creștere a riscului de diabet autoimun la sugarii susceptibili genetici.

Ca o particularitate la această analiză, s-a remarcat o creștere cu 57% de a dezvolta autoimunitate insulară (anticorpi anti-celule insulare pancreatice) atunci când în primele 7 zile de la naștere, unor sugari li s-au administrat formule de lapte de vacă cu proteinele intens hidrolizate.

Au fost luate în considerare mai multe explicații pentru acest fenomen, dintre care cea mai plauzibilă a fost teoria „educării” precoce a sistemului imun – structura proteinelor din laptele intens hidrolizat nu poate declanșa răspuns imun, dar nici organismul nu are șansa de a dezvolta toleranță la proteinele laptelui de vacă dacă sunt sub această formă. De asemenea, compoziția florei microbiene normale a organismului în creștere ar putea influența apariția sau nu a autoimunității.

Pentru o mai bună înțelegere a mecanismului de apariție a diabetului zaharat tip 1 sunt necesare studii suplimentare.

Autorii studiului atrag atenția părinților cu istoric familial de diabet autoimun să consulte medicul pediatru cu privire la alegerea formulei de lapte potrivite pentru alimentarea sugarului, în cazul în care alăptarea nu este o opțiune.

Mai multe informații despre alimentația artificială și formulele de lapte pentru sugari găsiți aici.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 21-09-2019 | creare: 08-02-2017 | Vizite: 1651
Bibliografie
Most cow's milk baby formulas don't up risk of type 1 diabetes, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-cow-baby-formulas-dont-diabetes.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele de lapte pentru sugari nu reduc riscul pentru eczemă și alergii (meta-analiză)
  • Ești ceea ce au mâncat părinții tăi!
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum