Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1

Diabetul zaharat tip 1 este o afecțiune autoimună care apare în general la persoanele predispuse genetic sub influența factorilor de mediu. Printre acești factori declanșatori unii specialiști au inclus și administrarea formulelor din lapte de vacă. Experții însă sunt foarte precauți în a face declarații și susțin că studii suplimentare sunt necesare pentru a demonstra această ipoteză. Și chiar dacă ar fi confirmată această teorie, tot ar reprezenta doar o piesă din puzzle, diabetul fiind o patologie multifactorială prin definiție.
Un studiu publicat în Diabetes Care, deși nu și-a propus să identifice o relație cauză-efect între formulele de lapte de vacă administrate sugarilor și apariția auto-anticorpilor implicați în diabetul zaharat tip 1, a analizat această asociere pentru mai multă claritate.
Cercetările anterioare care au privit administrarea precoce a laptelui de vacă la sugar și rolul în apariția diabetului autoimun nu au fost concludente. Prin urmare ipoteza a fost reverificată, însă de această dată s-au ales formulele de lapte de vacă, care pot fi standard, parțial sau extensiv hidrolizate, în funcție de particularitățile moleculare ale proteinelor.
Acest studiu multi-centric nou a inclus 9,000 de copii din Statele Unite, Finlanda și Suedia, care prezentau risc genetic de a dezvolta diabet zaharat tip 1, monitorizați de la naștere și până la împlinirea vârstei de 8 ani
Potrivit rezultatelor studiului, utilizarea formulelor de lapte standard, parțial hidrolizate și implicit a celor intens hidrolizate, în primele 3 luni de viață, nu au fost asociate cu o creștere a riscului de diabet autoimun la sugarii susceptibili genetici.
Ca o particularitate la această analiză, s-a remarcat o creștere cu 57% de a dezvolta autoimunitate insulară (anticorpi anti-celule insulare pancreatice) atunci când în primele 7 zile de la naștere, unor sugari li s-au administrat formule de lapte de vacă cu proteinele intens hidrolizate.
Au fost luate în considerare mai multe explicații pentru acest fenomen, dintre care cea mai plauzibilă a fost teoria „educării” precoce a sistemului imun – structura proteinelor din laptele intens hidrolizat nu poate declanșa răspuns imun, dar nici organismul nu are șansa de a dezvolta toleranță la proteinele laptelui de vacă dacă sunt sub această formă. De asemenea, compoziția florei microbiene normale a organismului în creștere ar putea influența apariția sau nu a autoimunității.
Pentru o mai bună înțelegere a mecanismului de apariție a diabetului zaharat tip 1 sunt necesare studii suplimentare.
Autorii studiului atrag atenția părinților cu istoric familial de diabet autoimun să consulte medicul pediatru cu privire la alegerea formulei de lapte potrivite pentru alimentarea sugarului, în cazul în care alăptarea nu este o opțiune.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Creșterea dozelor de steroizi inhalatorii nu previne instalarea atacului de astm la copii
- Risc mai mare de boli somatice și psihice pentru copiii din orfelinate
- Copiii tratați cu antibiotice prezintă un microbiom intestinal predominant fungic
- Degustările prea timpurii (primele luni de viață) duc la o diversificare precoce și creșterea riscului de întrerupere a alăptării la sân
- Bebelus - diversificare
- Nu vrea lapte praf nici lapte de vaca ce sa fac?
- Greutate sugar
- Lapte praf, rog opinie medic
- Ratia de lapte pentru un bebelus
- Ce fel de lapte
- Schimbarea laptelui praf
- Nan fara lactoza???
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Recomandari pentru copii cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca