Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului

©

Autor:

Implantarea de celule pancreatice ar putea favoriza tratamentul diabetului
Diabetul tip 1 este o afecțiune autoimună în care organismul nu mai produce insulină, ceea ce poate duce la dezvoltarea dependenței de insulină injectabilă și poate atrage după sine complicații medicale. Un studiu de actualitate a arătat rezultate promițătoare în ceea ce privește un posibil tratament al bolii prin implantarea insulelor pancreatice la nivelul omentumului, țesutul ce acoperă organele abdominale.

Este prima dată când insulele pancreatice implantate în omentum au diminuat dependența de insulină pe termen lung la pacienții cu Diabet tip 1.

Echipa de cercetare a prelevat insule pancreatice de la donatori combinându-le cu propria lor plasmă sangvină. Acest mix a fost ulterior așezat în straturi la nivelul omentumului prin intermediul unei incizii laparoscopice.

Insulele sunt grupuri de celule endocrine de la nivelul pancreasului, ce secretă insulină și glucagon la persoanele sănătoase, fără diabet. Aceste celule care produc insulină au fost anterior implantate la nivel hepatic, dar s-a dovedit o tehnica ce crește riscul de inflamații. Noul loc de implantare a țesutului dezvoltat prin intermediul ingineriei tisulare poate fi atins prin chirurgie minim invazivă. De asemenea, asigură aport similar de sânge și drenaj la nivelul pancreasului, locul unde insulina este produsă. Rezultatul este un „mini-pancreas” ce asigură necesarul de insulină într-un mod mai natural pentru persoanele cu diabet.

Rezultatele cercetării arată că omentumul este viabil pentru implantarea insulelor pancreatice cu ajutorul acestei noi tehnici. Urmează studii clicine pentru a i se determina cu certitudine siguranța și fezabilitatea acestei strategii.

Srusa: Engadget

Data actualizare: 05-03-2019 | creare: 18-05-2017 | Vizite: 1183
Bibliografie
Implanting pancreatic cells in your gut could cure diabetes, link: https://www.engadget.com/2017/05/15/pancreatic-cells-could-cure-diabetes/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  •