Modularea microbiotei intestinale ar putea reprezenta o modalitate eficientă de tratare a tulburărilor de alimentație

©

Autor:

Modularea microbiotei intestinale ar putea reprezenta o modalitate eficientă de tratare a tulburărilor de alimentație
Un studiu publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience descrie modul în care axa intestin-creier, responsabilă cu transmisia de informații privind starea energetică între cele două sisteme, facilitează comunicarea între creier și tractul gastrointestinal cu scopul reglării comportamentului de consum al alimentelor. Deoarece obezitatea și alte tulburări de alimentație sunt asociate cu comportamente inadecvate de aport alimentar, abordările terapeutice care vizează optimizarea microbiotei intestinale ar putea modifica comportamentele de aport alimentar.
Axa intestin-creier, compusă din căi nervoase vagale și splanhnice, permite transferul prin fibrele senzoriale a informațiilor între tractul gastrointestinal și sistemul nervos central. Axa intestin-creier este folosită de către microbiomul intestinal pentru modularea metabolismului și a aportul de alimente. Modificarea compoziției microbiotei intestinale, prin administrarea de microorganisme comensale (precum probiotice), a fost propusă ca o abordare țintită a managementului obezității.

Unii dintre stimuli din tractul gastro-intestinal care pot fi transmiși la nervul vagal includ și activitatea diferiților receptori hormonali gastrointestinali, majoritatea acestora fiind responsabili pentru menținerea controlului homeostatic asupra aportului alimentar.

Aportul de alimente este, de asemenea, controlat de sistemul de recompensă non-homeostatic, responsabil pentru sentimentele de placere apărute în urma consumului de alimente. De regulă, sistemul de recompense este declanșat de consumul alimentelor bogate în zaharuri sau grăsimi, dat fiind gustul, mirosul sau aspectul mai plăcut al acestor alimente. Obezitatea, influențată atât de sistemul homeostatic, cât și de cel non-homeostatic, ar putea fi prevenită prin modificarea microbiotei, deoarece în acest mod genele implicate în controlul homeostatic al alimentelor revin la normal.

sursa: News Medical
foto: ktsdesign / Shutterstock.com

Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 242
Bibliografie
Eating disorders could be treated by modulating gut microbiota, https://www.news-medical.net/news/20220817/Eating-disorders-could-be-treated-by-modulating-gut-microbiota.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de comportament alimentar sunt subdiagnosticate la bărbați
  • Trăsăturile comportamentale contribuie la menținerea și progresia tulburărilor alimentare
  • Tinerii cu tulburări de alimentație pot suferi simultan de o tulburare din spectru autist nediagnosticată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum