Molecula RvT4 stimulează apărarea organismului împotriva aterosclerozei la pacienții cu artrită reumatoidă

©

Autor:

Molecula RvT4 stimulează apărarea organismului împotriva aterosclerozei la pacienții cu artrită reumatoidă
Artrita reumatoidă, cea mai comună formă de artrită inflamatorie din Regatul Unit, afectează aproximativ 1% din populație, iar persoanele cu această afecțiune sunt de două ori mai predispuse la dezvoltarea bolilor vasculare. Ateroscleroza, o formă specifică a bolii vasculare caracterizată de acumularea de plăci grase pe pereții arterelor, este o complicație frecventă în rândul pacienților cu artrită reumatoidă. Această acumulare duce la îngustarea și întărirea arterelor, ceea ce poate crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cercetătorii de la Queen Mary University of London au descoperit că molecula RvT4 poate îmbunătăți apărările naturale ale organismului împotriva aterosclerozei la pacienții cu artrită reumatoidă. Prin studii efectuate pe șoareci, echipa de la William Harvey Research Institute și Centre for Inflammation and Therapeutic Innovation a demonstrat că nivelurile crescute ale moleculei RvT4 în organism pot îmbunătăți capacitatea mecanismelor de apărare proprii ale organismului, macrofagele, de a reduce inflamația locală și de a elimina blocajele din vasele de sânge. Această descoperire oferă noi perspective pentru dezvoltarea tratamentelor destinate persoanelor cu artrită reumatoidă, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Pentru a înțelege mai bine cauzele bolilor vasculare la pacienții cu artrită reumatoidă, cercetătorii au explorat rolul unui grup de molecule numite 13-serie resolvine (RvTs), observând că nivelurile unuia dintre aceste molecule, RvT4, sunt semnificativ reduse în artrita experimentală, asociindu-se cu un grad mai mare de boală vasculară. Tratarea șoarecilor artritici cu RvT4 a redus inflamația vasculară prin reprogramarea macrofagelor pentru a elibera lipidele stocate, permițându-le să efectueze mai eficient funcțiile lor de curățare a celulelor moarte și reducere a inflamației locale în vasele de sânge.

Profesorul Jesmond Dalli subliniază importanța studiului, evidențiind pierderea producției de RvT4 ca o posibilă nouă cauză a inflamației vasculare în contextul artritei și demonstrând că RvT4 restabilește activitățile biologice ale macrofagelor încărcate cu lipide, promovând descompunerea și eliminarea lipidelor din celule. Această descoperire nu doar că oferă o explicație mecanicistă a cauzei bolii vasculare la pacienții cu artrită reumatoidă, dar poate și ghida dezvoltarea de noi tratamente pentru limitarea incidenței și severității bolilor cardiovasculare în rândul acestor pacienți.

Această descoperire deschide calea pentru dezvoltarea de noi tratamente care ar putea ajuta pacienții cu artrită reumatoidă să ducă o viață mai lungă și mai sănătoasă, reducând totodată povara asupra partenerilor de îngrijire și costurile generale ale îngrijirii. Mai mult, medicamentele derivate din RvT4 sau compușii bazati pe RvT4 ar putea fi utile și în limitarea inflamației și promovarea eliberării lipidelor acumulate din macrofage în cazul altor condiții medicale, inclusiv obezitatea.

sursa: News Medical
foto: Queen Mary University of London

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 252
Bibliografie
RvT4 molecule boosts the body's defenses against atherosclerosis in rheumatoid arthritis patients, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/RvT4-molecule-boosts-the-bodys-defenses-against-atherosclerosis-in-rheumatoid-arthritis-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de pește ar putea ameliora simptomele artritei reumatoide
  • Copiii născuți de femei cu artrită reumatoidă au risc crescut de boli cronice
  • Medicația pentru poliartrita reumatoidă - oferită cu precizie prin analiza profilului genetic al țesutului articular
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum