Nanoterapia

©

Autor:

Nanoterapia

Nanoterapia este o ramură a medicinei care implică utilizarea particulelor microscopice cu dimensiuni de ordinul nanometrului (1 nanometru = 10^-9 metri) pentru tratarea și diagnosticarea diferitelor afecțiuni medicale. Nanoparticulele pot fi proiectate pentru a avea proprietăți unice care le fac utile în terapie. De exemplu, ele pot fi proiectate pentru a ajunge în anumite locații specifice în corp, cum ar fi celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătoase. Ele pot fi, de asemenea, proiectate pentru a elibera medicamentele în mod controlat în anumite locații din corp. (1, 2)

Tipuri de nanoterapii

Nanoterapia este o ramură emergentă a medicinei care utilizează particule microscopice pentru a livra medicamente, a detecta și trata boli la nivel celular sau molecular. Există mai multe tipuri diferite de nanoterapii care sunt studiate și dezvoltate în prezent. Cele mai importante dintre acestea includ:

  • nanoparticule cu medicamente încapsulate (particule proiectate astfel încât să elibereze medicamente în mod controlat într-o ținta specifică, cum ar fi o tumoră sau o celulă infectată);
  • nanosisteme de livrare a genelor (sunt nanoparticule care transportă gene la țintele specifice în corp, cum ar fi celulele bolnave, pentru a corecta sau a înlocui genele defecte);
  • diagnosticare medicală (anumite nanoparticule pot fi utilizate pentru a detecta markeri de boală în sânge sau alte fluide biologice, ajutând la diagnosticarea afecțiunilor într-un stadiu incipient). (1, 2, 3, 4)


Nanoterapia pentru cancer

Nanoparticulele utilizate în nanoterapia cancerului pot fi proiectate astfel încât să aibă anumite proprietăți care să le permită să se acumuleze selectiv în tumori. De exemplu, acestea pot fi funcționalizate cu molecule de recunoaștere care se atașează de receptorii specifici de pe suprafața celulelor canceroase, permitându-le să evite țesuturile sănătoase și să se concentreze în mod selectiv asupra tumorii. În acest mod poate fi crescută eficiența tratamentului și reduse efectele secundare asociate cu chimioterapia și radioterapia convenționale.

Pe lângă livrarea țintită a medicamentelor, nanoterapia mai poate oferi și alte avantaje pentru pacienții cu cancer. De exemplu, nanoparticulele pot fi utilizate pentru imagistică medicală, pentru detectarea și monitorizarea tumorilor într-un mod non-invaziv. De asemenea, ele pot fi utilizate și pentru terapia termică, unde nanoparticulele absorb energia luminii sau a altor surse și o convertesc în căldură, distrugând celulele canceroase din jurul lor.

Cu toate acestea, nanoterapia pentru cancer este încă în stadiul de cercetare și dezvoltare și nu este încă utilizată în mod extensiv în practica clinică. Sunt necesare mai multe studii pentru a evalua eficacitatea, siguranța și eficiența acestei abordări terapeutice. De asemenea, există și provocări tehnice și reglementare asociate cu utilizarea nanoterapiei în tratamentul cancerului. (3, 4, 5)

Cât de sigură e nanoterapia?

În general, nanoterapia este o abordare inovatoare în tratarea afecțiunilor medicale și are potențialul de a îmbunătăți eficacitatea tratamentelor existente și de a oferi soluții pentru probleme medicale actuale. Cu toate acestea, există încă multe cercetări în domeniu și trebuie să fie efectuate mai multe studii pentru a evalua siguranța și eficacitatea terapiilor bazate pe nanoparticule.

În timp ce nanoterapia are un mare potențial în tratarea afecțiunilor medicale, există și unele provocări asociate cu abordarea terapeutică. Una dintre provocări este legată de siguranța și toxicitatea nanoparticulelor. Deși nanoparticulele sunt concepute să fie non-toxice și să se descompună în mod natural în corp, cercetările au arătat că unele nanoparticule pot fi toxice și pot provoca efecte secundare nedorite.

De asemenea, există preocupări cu privire la impactul ambiental al nanoparticulelor și la modul în care pot afecta organismele din mediul înconjurător. De exemplu, unele nanoparticule pot ajunge în sol sau în apă și pot afecta flora și fauna locală. Cu toate acestea, cercetătorii continuă să exploreze potențialul terapeutic al nanoparticulelor în tratamentul afecțiunilor medicale. Sunt efectuate studii pentru a evalua siguranța și eficacitatea nanoterapiei, astfel încât să poată fi dezvoltate terapii bazate pe nanoparticule care să ofere beneficii semnificative pentru pacienți. (1, 2, 5)


Data actualizare: 16-06-2023 | creare: 16-06-2023 | Vizite: 275
Bibliografie
(1) Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, https://www.sciencedirect.com/journal/nanomedicine-nanotechnology-biology-and-medicine
(2) Nanotherapeutics: An insight into healthcare and multi-dimensional applications in medical sector of the modern world, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0753332217343925
(3) Nanotherapy for Cancer: Targeting and Multifunctionality in the Future of Cancer Therapies, https://pubs.acs.org/doi/10.1021/ab500084g
(4) Chapter 29 - Nanotherapy: a next generation hallmark for combating cancer, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780323461443000295
(5) Safety of nanoparticles in medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4964712
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dozarea metronomică a nanomedicamentelor poate îmbunătății tratamentul împotriva cancerului
  • Nanomedicina: progrese și perspective în tratamentul bolilor cardiovasculare
  • Utilizarea nanotehnologiei pentru îmbunătățirea potențialului terapeutic împotriva cancerului al polifenolilor
  •