Noi descoperiri despre tratamentul tulburării bipolare

Noi descoperiri despre tratamentul tulburării bipolare

©

Autor:

Noi descoperiri despre tratamentul tulburării bipolare
Cercetătorii suedezi au găsit variabilele ce pot determina doza de litiu necesară în tratamentul tulburării bipolare. Studiul a fost publicat în jurnalul The Lancet Psychiatry.
Litiul este un tratament esenÈ›ial pentru cei care suferă de tulburare bipolară. Acesta are proprietatea de a stabiliza pacientul din punct de vedere emoÈ›ional, reducând episoadele de depresie È™i manie. Din păcate, această substanță poate avea efecte negative asupra organismului, motiv pentru care există riscul de subdozare È™i prin urmare de lipsă a eficienÈ›ei tratamentului.

Autorii studiului de la Departamentul de medicină moleculară È™i chirurgie din cadrul Karolinska Institutet au realizat un model de predicÈ›ie a dozei de litiu necesare fiecărui individ pentru a avea un răspuns pozitiv la tratament. Pentru aceasta, au examinat fiÈ™ierele a 2.357 de pacienÈ›i cu tulburare bipolară, femei È™i bărbaÈ›i cu vârste între 17 È™i 89 de ani.

Astfel, s-a descoperit o legătură între viteza cu care litiul este eliminat din organism È™i vârsta, sexul, funcÈ›ia renală, concentraÈ›ia de litiu, precum È™i o serie de medicamente care sunt folosite în tratamentul hipertensiunii, printre alte afecÈ›iuni.

Potrivit autorilor, pacienÈ›ii în vârstă, femeile, persoanele cu funcÈ›ie renală redusă È™i cei care iau anumite medicamente au nevoie de o doză mai mică de litiu. Pe de altă parte, nu s-a găsit o legătură între doza de litiu administrată È™i concentraÈ›ia serică a substanÈ›ei.

Pe viitor, cercetătorii speră de dezvolte o aplicaÈ›ie digitală care să ajute medicii psihiatri să găsească mai repede concentraÈ›ia de litiu necesară fiecărui pacient în parte.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 18-05-2022 | creare: 18-05-2022 | Vizite: 394
Bibliografie
Six lithium dose predictors for patients with bipolar disorder, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220512210528.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BiAffect - aplicaÈ›ia pentru detectarea modificărilor dispoziÈ›iei în tulburarea bipolară
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  • Ritmul cardiac ar putea ajuta la diferenÈ›ierea depresiei de tulburarea bipolară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum