Noi recomandări de la Academia Americană de Pediatrie privind dispozitivele media digitale

©

Autor:

Noi recomandări de la Academia Americană de Pediatrie privind dispozitivele media digitale
Având în vedere omniprezența surselor media în viața copiilor, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a emis noi recomandări și resurse pentru a ajuta familiile să păstreze o relație sănătoasă a copiilor cu televizorul și alte dispozitivele electronice. În sprijinul acestor recomandări, AAP a publicat și o platformă online interactivă (healthychildren.org/MediaUsePlan), unde se poate crea un plan personalizat de utilizare a mijloacelor media, pentru fiecare copil.

AAP recomandă părinților să pună pe primul loc jocul creativ, în familie, departe de dispozitivele electronice. Unele dintre aceste dispozitive pot avea valoare educativă începând cu vârsta de 18 luni, însă este necesar ca programele să fie de foarte bună calitate și părinții să îi ajute pe copii să înțeleagă ce privesc.

„Părinții trebuie să aibă o atitudine activă în privința relației copiilor cu mijloacele media. Aceștia trebuie să discute subiectul cu copiii și să le ofere un model de conduită, să-i învețe să folosească dispozitivele digitale ca unelte pentru a crea, a învăța și a face legături sociale”, spune Jenny Radesky, principalul autor al declarației AAP.

Problemele apar atunci când televizorul, tableta sau telefonul înlocuiește explorarea și interacțiunea socială față-în-față, în lumea reală, acestea fiind esențiale pentru învățare. Prea mult timp în fața ecranului poate dăuna și calității sau cantității somnului.

Recomandările AAP includ:
 • Pentru copiii cu vârsta mai mică de 18 luni trebuie să se evite ecranele dispozitivelor, cu excepția discuțiilor video. Părinții care vor să expună copiii de 18-24 luni la dispozitivele media digitale trebuie să aleagă programe de foarte bună calitate și să asiste copiii, pentru a-i ajuta să înțeleagă ce privesc.
 • Pentru copiii de 2-5 ani timpul petrecut în fața ecranului trebuie să fie limitat la maximum 1 oră pe zi de programe de foarte bună calitate. Copiii trebuie să privească împreună cu părinții, iar aceștia să le explice ce vad și să îi ajute să aplice respectivele noțiuni în lumea reală.
 • Pentru copiii mai mari de 6 ani sunt necesare limite impuse cu consecvență privind timpul petrecut în fața ecranului și tipul de dispozitiv folosit. Aceste perioade de timp nu trebuie să limiteze timpul de somn, activitate fizică sau alte tipuri de comportamente esențiale pentru sănătate.
 • Sunt necesare perioade de timp petrecute în familie în absența dispozitivelor media (cum ar în timpul mesei), precum și spații în casă în care aceste dispozitive să nu fie prezente (cum ar fi dormitorul).
 • Părinții trebuie să aibă în permanență discuții cu copiii despre siguranța și respectul online, dar și offline.

Documentele AAP au fost publicate în ediția online a revistei Pediatrics.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 08-06-2020 | creare: 24-10-2016 | Vizite: 2594
Bibliografie
American Academy of Pediatrics announces new recommendations for children's media use, link: http://medicalxpress.com/news/2016-10-american-academy-pediatrics-children-media.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum să spui NU copilului
 • Copilul supradotat
 • Importanța lecturii în dezvoltarea preșcolarilor
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum