Noi strategii dietetice pentru reducerea riscului de alergii la copil?

©

Autor:

Noi strategii dietetice pentru reducerea riscului de alergii la copil?
Administrarea probioticelor pe durata sarcinii ar putea contribui la reducerea riscului de apariție a eczemei la urmași, în timp ce suplimentele ce conțin ulei de pește ar putea să scadă riscul de a dezvolta alergie la ou. Acestea sunt concluziile unei analize sistematice și meta-analize publicată în jurnalul PLOS Medicine.

381 studii relevante incluse în meta-analiză:
 • 81 trial-uri intervenționale
 • 166 studii de cohortă
 • 15 studii caz-control de tip „cuib”
 • 129 studii caz-control și transversale.

Strategii dietetice pentru reducerea riscului de alergii la copil

Suplimentele cu probiotice și prebiotice (28 trial-uri ntervenționale; 6.705 participanți)

Suplimentele cu prebiotice analizate conțineau fie unul sau multiple microorganisme, administrate sub formă de capsule, pudră sau incluse în formulele de lapte pentru sugari, doza fiind stabilită la 1 până la 10 milioane de unități formatoare de colonii per zi.

Rezultatele meta-analizei atestă existența unei asocieri între administrarea suplimentelor cu probiotice și:
 • reducerea eczemei  la copiii ≤  4 ani [grad moderat de evidență]
 • reducerea hipersensibilității alergice la proteinele laptelui de vacă la copiii de 1 până la 2 ani [grad scăzut de evidență].

Suplimentele cu acizi grași polinesaturați (19 trial-uri intervenționale; 14.479 participanți)

Comparativ cu uleiul vegetal de porumb, soia, canola, măsline sau floarea soarelui, sau nciun supliment, administrarea suplimentelor cu acizi grași Omega-3 din uleiul de pește pe durata sarcinii și în perioada de alăptare a fost asociată cu reducerea sensibilizării de tip alergic la ou la vârsta de 1 an, dar nu și la alți alergeni alimentari [grad de evidență moderat].

Dieta maternă de excludere a alergenilor alimentari (12 tril-uri intervenționale; 1.945 participanți)

În urma dietei materne de excludere a alergenilor din alimentație pe durata sarcinii și/sau în perioada de alăptare nu s-a constatat reducerea riscului de afecțiuni alergice sau diabet tip 1 autoimun. Alimentele excluse au fost: laptele, oul, concomitent laptele și oul sau multiple alimente.

Alăptarea în primele 4-6 luni de viață (24 studii observaționale)

Prin intermediul meta-anlizei a fost descoperită o asociere slabă între alăptarea exclusivă la sân a sugarilor în primele 4-6 luni și reducerea wheezing-ului la vârsta de 5 până la 14 ani [bias de publicație; rezultatele nule nu au fost publicate, în favoarea rezultatelor studiilor care au reușit să demonstreze ipoteza].

De asemenea, nu au fost identificate asocieri între alăptarea în primele 4-6 luni de viață și alte afecțiuni alergice sau autoimune (boala celiacă, boală inflamatoare intestinală, artrită reumatoidă juvenilă, afecțiuni tiroidiene autoimune).

Studiul de față nu a analizat influența temporizării introducerii alimentelor alergene (lapte, ou, soia, arahide, nuci, pește, fructe de mare, grâu) în dieta saugarului sau a administrării formulelor de lapte pentru sugari cu proteine hidrolizate pentru prevenșia alergiilor alimentare.

Despre alergiile alimentare la sugari, ce sunt acestea și cum se manifestă, cum pot fi ele prevenite, repectiv tratate, citește pe portalul nostru dedicat părinților responsabili La-Peditru.ro 

În ciuda tendinței de creștere a prevalenței alergiilor și eczemei, care afectează milioane de copii la nivel global, încă nu s-a ajuns la „rădăcinile problemei” pentru a o preveni,” afirmă autoarea studiului, Vanessa Garcia-Larsen, doctorand în cadrul Johns Hopkins School of Public Health. Nu există la ora aceasta un consens în ceea ce privește strategiile dietetice adresate femeilor însărcinate și/sau care alăptează, respectiv sugarilor în primul an de viață, adaugă aceasta.

De exemplu, în timp ce World Allergy Organization recomandă suplimentarea cu pre- și probiotice în prevenția eczemei, aceasta nu este susținută de ghidurile din Europa, America de Nord și Australia. Majoritatea acestor ghiduri încurajează alăptarea exclusivă în primele 4 până la 6 luni de viață pentru a reduce riscul de eczemă, alergii alimentare și wheezing, iar mai recent, ghidurile australiene recomandă pentru prevenirea eczemei suplimentarea cu preparate din ulei de pește sau suplimente cu acizi grași Omega-3 la femeile însărcinate.

Surse: MedPage Today
PLOS Medicine

Data actualizare: 17-05-2018 | creare: 17-05-2018 | Vizite: 1238
Bibliografie
[1] Diet During Pregnancy May Cut Offspring Allergy Risk - Probiotics linked to reduced eczema risk; fish oil to lower risk of egg allergy, link: https://www.medpagetoday.com/allergyimmunology/allergy/71455

[2] Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis, link: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002507
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare
 • Laptele de vacă consumat de mamă în perioada alăptării reduce riscul copilului de a dezvolta alergii alimentare
 • Diversificarea alimentară timpurie poate reduce riscul de apariție a alergiilor la copii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum