Diversificarea alimentară timpurie poate reduce riscul de apariție a alergiilor la copii

©

Autor:

Diversificarea alimentară timpurie poate reduce riscul de apariție a alergiilor la copii
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Oslo arată că riscul de alergie al copiilor poate fi scăzut dacă aceștia sunt lăsați să guste alimente care conțin alune, ouă, lapte și grâu de la vârsta de trei luni. Conform oamenilor de știință, între 2 și 5% din copii prezintă alergii la produsele anterior menționate, statisticile sugerând că acest procent poate ajunge la 10% în rândul sugarilor.
Karin C. Lødrup Carlsen, profesor la Institutul de Medicină Clinică din cadrul universității norvegiene și autor al studiului, afirmă că analiza a relevat o scădere a predispoziției la alergii alimentare la vârsta de trei ani a copiilor care au fost expuși la produsele alergene începând cu vârsta de trei luni. Această concluzie a fost obținută în comparație cu riscul de dezvoltare a alergiilor la vârsta de trei ani a copiilor ai căror părinți au urmat ghidurile de diversificare propuse de Direcția Norvegiană de Sănătate. Doctorul explică faptul că introducerea acestor produse în alimentația sugarilor se poate face prin intermediul unor cantități mici administrate regulat, de câteva ori pe săptămână. Spre exemplu, printre modurile de expunere la acestea se numără înmuierea unui deget al părinților în unt de arahide și oferirea spre gustare a copilului, sau hrănirea acestuia cu ouă fierte moi și terciuri care conțin grâu.

Sugestiile actuale ale instituțiilor norvegiene propun introducerea ouălor și alunelor la vârste cuprinse între patru și șase luni, însă rezultatele studiului au certificat o eficiență superioară a introducerii treptate ale acestora de la trei luni. Concret, alimentele ar trebui introduse unul câte unul o dată pe săptămână, urmând ca acestea să se regăsească în dieta sugarilor de cel puțin patru ori pe săptămână. În plus, acest tipar de diversificare nu afectează alăptarea, întrucât sugarii care au fost incluși în studiu au putut fi alăptați la vârsta de șase luni fără probleme.

Unul dintre motivele pentru care specialiștii sugerează modificarea alimentației sugarilor în acest fel are la bază beneficiile pe care acestea le au asupra sistemului imunitar, întrucât contactul acestora cu intestinele semnalează organismului faptul că alimentele sunt inofensive. Astfel, de asemenea, se obține o toleranță progresivă la acestea, prin urmare riscul de dezvoltare a unor alergii alimentare este marcat scăzut. De menționat este și caracterul amplu al cercetării, care a inclus 2.397 de copii împărțiți de specialiști în două grupuri, dintre care unul a primit alimente alergene de la trei luni.

sursa: News Medical
foto: Colourbox.com

Data actualizare: 18-07-2022 | creare: 18-07-2022 | Vizite: 229
Bibliografie
Early food intervention can reduce the risk of allergies in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220706/Early-food-intervention-can-reduce-the-risk-of-allergies-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top 10 alimente importante în meniul copilului mic
  • Copiii care mănâncă orez au concentrații mai mari de arsenic în urină
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentația copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.