Noi strategii pentru accelerarea vindecării leziunilor musculare

©

Autor:

Noi strategii pentru accelerarea vindecării leziunilor musculare
Un studiu condus de Universitatea din Barcelona a dezvăluit o strategie inovatoare pentru îmbunătățirea și accelerarea recuperării după leziuni musculare, care are potențialul de a fi aplicată în sectorul sportiv și cel al sănătății în general. Aceasta este prima cercetare care oferă dovezi științifice că expunerea intermitentă la hipoxie (disponibilitate scăzută de oxigen) într-o cameră hipobarică (presiune barometrică scăzută) care simulează condițiile geografice de altitudine înaltă poate duce la o recuperare mai rapidă și mai eficientă a leziunilor musculare.
Abordarea nouă este semnificativă pentru recuperarea sportivilor, în special pentru cei din elita competițională, dar are și potențialul de a atenua impactul socio-economic al pierderii productivității muncii cauzate de aceste leziuni în populația activă. Studiul, realizat pe modele animale, a fost publicat în Journal of Physiology și a fost condus de experții Garoa Santoildes, Teresa Pagès, Joan Ramon Torrella și Ginés Viscor, de la Departamentul de Biologie Celulară, Fiziologie și Imunologie al Facultății de Biologie a Universitatății din Barcelona.

Expunerea la hipoxie ajută la regenerarea mușchiului lezat prin activarea locală a căii HIF (factorul indus de hipoxie), care este un senzor al nivelurilor de oxigenare. Aceasta duce la proliferarea vaselor capilare prin factorul de creștere endotelial (VEGF), aducând mai mulți factori de creștere, substraturi metabolice și oxigen la nivelul mușchiului pentru a sprijini procesul de regenerare musculară după leziune. În paralel, proteina HIF ar putea, de asemenea, să îmbunătățească sinteza anumitor proteine, activitatea unor enzime și eficiența mitocondriilor, care sunt organele celulare care furnizează energie pentru funcțiile celulare.

Abordarea leziunilor musculare și terapiile au cunoscut o schimbare majoră de paradigmă, evoluând de la viziunea clasică a terapiei RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation) către o viziune mai holistică și activă, cunoscută sub numele de PEACE (Protection, Elevation, Avoid NSADs, Compression, Education) și LOVE (Load Management, Optimism, Vascularization, Exercise). Expunerea la hipoxie hipobarică este în deplină concordanță cu acest nou paradigma și ar putea chiar contribui la îmbunătățirea efectelor terapiilor emergente pentru accelerarea recuperării mușchilor lezați.

Terapia bazată pe expunerea la concentrații scăzute de oxigen ar putea, de asemenea, să ajute la explorarea unor noi tratamente pentru leziuni patofiziologice, inclusiv pentru contracararea atrofiei musculare tipice sarcopeniei, o boală caracterizată prin pierderea masei și forței musculare. Intervenția cu hipoxie hipobarică ar putea fi îmbunătățită dacă este combinată cu activități de exerciții de forță și rezistență individualizate, având potențialul de a îmbunătăți recuperarea pacienților cu sindrom persistent COVID-19.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-03-2024 | creare: 20-03-2024 | Vizite: 201
Bibliografie
Study reveals new strategy to improve and accelerate recovery from muscle injuries, link: https://www.news-medical.net/news/20240319/Study-reveals-new-strategy-to-improve-and-accelerate-recovery-from-muscle-injuries.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum