Cercetătorii redefinesc poliartrita reumatoidă - peste 314.000 de celule analizate

©

Autor:

Cercetătorii redefinesc poliartrita reumatoidă - peste 314.000 de celule analizate
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună a articulațiilor ce afectează aproximativ 1 din 100 de persoane la nivel mondial, caracterizându-se prin umflarea dureroasă a articulațiilor sinoviale, care duce în cele din urmă la deteriorarea articulațiilor și dizabilitate. Terapiile actuale vizează citokinele inflamatorii și căile inflamatorii, dar răspunsul la tratament rămâne imprevizibil, indicând diferențe în patofiziologia poliartritei reumatoide între pacienți.
Un studiu recent publicat în Nature a examinat țesutul sinovial de la aproape 80 de persoane cu poliartrită reumatoidă. Cercetătorii au utilizat secvențierea ARN și analizele proteinelor de suprafață pentru a construi un atlas al modificărilor sinoviale în poliartrita reumatoidă din peste 314.000 de celule unice. Aceasta ar putea facilita dezvoltarea terapiilor țintite care recunosc diversitatea proceselor bolii.

Studiul a analizat 82 de probe de țesut sinovial de la pacienți cu poliartrită reumatoidă, variind de la activitate moderată la înaltă. Cercetătorii au clasificat țesuturile în șase grupuri (fenotipuri de abundență a tipurilor celulare - CTAP), fiecare definit prin stări celulare specifice. Au identificat 77 de stări celulare sinoviale, inclusiv clustere de celule T, B, NK, mieloide, stromale și endoteliale. Acestea reflectă diferite stadii ale bolii, profiluri de citokine și gene de risc exprimate diferit între grupuri.

CTAP-urile sunt dinamice și pot prezice răspunsul la tratament, subliniind utilitatea clinică a clasificării fenotipurilor sinoviale. Acestea arată o corelație strânsă cu parametrii clinici, cum ar fi autoanticorpii peptidici ciclici citrulinați (CCP). De asemenea, CTAP-urile prezintă profiluri distincte de citokine. Aceste descoperiri explică de ce răspunsurile la tratament variază semnificativ între pacienți și sugerează că terapiile specifice care țintesc celulele și căile implicate în fiecare CTAP ar putea induce răspunsuri mai bune, promovând dezvoltarea de medicamente și medicină de precizie.

sursa: News Medical
foto: Oporty786/Shutterstock.com

Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 313
Bibliografie
Research redefines rheumatoid arthritis: Over 314,000 cells analyzed for precise treatment strategies, link: https://www.news-medical.net/news/20231110/Research-redefines-rheumatoid-arthritis-Over-314000-cells-analyzed-for-precise-treatment-strategies.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Glucocorticoizii cresc riscul pentru diabet zaharat la pacienții cu artrită reumatoidă
  • Stimularea nervului vag poate ameliora simptomele poliartritei reumatoide
  • Adulții în vârstă cu artrită au nevoie doar de 45 de minute de activitate fizică pe săptămână
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum