Osteoartrita asociată cu progresia accelerată a afecțiunilor severe pe termen lung

©

Autor:

Osteoartrita asociată cu progresia accelerată a afecțiunilor severe pe termen lung
Studiul publicat în jurnalul RMD Open investighează legătura dintre osteoartrită și acumularea rapidă de comorbidități pe o perioadă de 20 de ani, folosind date de sănătate colectate continuu din regiunea Skåne din Suedia. Cercetătorii au identificat patru modele diferite de progresie către multimorbiditate, începând de la forme ușoare până la severe. Osteoartrita poate crește semnificativ riscul de a dezvolta multiple condiții cronice pe termen lung, influențând negativ calitatea vieții pacienților.
Pacienții cu osteoartrită prezintă adesea niveluri scăzute de activitate fizică și pot avea o dietă bogată în calorii, acești factori contribuind posibil la inflamația cronică de grad scăzut, care la rândul său poate explica asocierea osteoartritei cu un risc crescut de a acumula alte afecțiuni pe termen lung. În studiu, s-a observat că persoanele cu un număr mare de comorbidități dezvoltate rapid (clasă 4) au avut cele mai ridicate niveluri de dizabilitate și cea mai mare incidență a decesului în perioada de urmărire.

Cercetarea subliniază că osteoartrita este parte a unui continuum de boală, unde aceasta și alte condiții cronice contribuie la dezvoltarea unei multimorbidități mai severe. Factorii de risc tradiționali pentru osteoartrită includ vârsta, istoricul familial, și sexul feminin, precum și leziunile articulare anterioare.

Rezultatele sugerează o legătură puternică între osteoartrită și progresia multimorbidității, independentă de vârstă. Studiul, fiind observațional, nu poate trage concluzii definitive despre factorii cauzali, dar oferă o perspectivă valoroasă asupra complexității gestionării osteoartritei în contextul sănătății globale a pacientului.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 111
Bibliografie
Osteoarthritis linked to accelerated progression of severe long-term conditions, link: https://www.news-medical.net/news/20240709/Osteoarthritis-linked-to-accelerated-progression-of-severe-long-term-conditions.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  • Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
  •