Nootropicele te fac mai inteligent?

Nootropicele te fac mai inteligent?

©

Autor:

Nootropicele te fac mai inteligent?

SubstanÈ›ele nootrope sunt un termen umbrelă pentru o clasă de substanÈ›e chimice - unele care apar în mod natural, unele fabricate de om - care oferă beneficii cognitive creierului uman.

Pentru a fi nootrope, substanÈ›ele trebuie să îndeplinească cinci criterii stabilite de un psiholog È™i chimist român, pe nume Corneliu Giurgea, care a început să utilizeze cuvântul „nootrop” în anii 1970.

  • 1. Îmbunătățesc memoria È™i abilitatea de a învăța.
  • 2. Ajută funcÈ›ia creierului în condiÈ›ii disruptive, cum ar fi hipoxia (oxigen scăzut) È™i È™ocul electroconvulsiv.
  • 3. Protejează creierul de atacurile chimice È™i fizice, cum ar fi medicamentele anticolinergice È™i barbituricele.
  • 4. Cresc eficacitatea mecanismelor de control al arderii neuronale în regiunile corticale È™i sub-corticale ale creierului.
  • 5. Au efecte secundare puÈ›ine sau chiar deloc È™i este practic netoxic.


Creierul nostru foloseÈ™te aproximativ 20% din energie atunci când corpul este în repaus (în comparaÈ›ie cu 8% pentru maimuÈ›e), potrivit National Geographic (1), astfel încât capacitatea noastră de gândire este direct afectată de caloriile pe care le consumăm, precum È™i de nutrienÈ›ii care se găsesc în alimentele pe care le includem în dieta zilnică.

Cafea

Pe lângă gustul de neconfundat pe care îl are cafeaua, aceasta oferă È™i primul stimul, din cursul zilei, pentru activitatea creierului, datorită conÈ›inutului de cofeină.

Cofeina este o substanță nootropică - este un stimulant uÈ™or care poate ameliora oboseala È™i îmbunătăți concentraÈ›ia. (2)

Cercetările actuale arată că un consum optim de cafea include până la aproximativ patru ceÈ™ti de cafea pe zi. Cofeina se regăseÈ™te È™i în ceai, sifon È™i băuturi energizante. De asemenea, cofeina se regăseÈ™te È™i în multe dintre suplimentele nootropice care sunt comercializate oamenilor care caută un impuls mental.

Ceai

Atunci când bei ceai, organismul primeÈ™te o cantitate mică de cafeină (mai mică decât cantitatea din cafea), plus un aminoacid numit L-teanină, care a fost demonstrat în studii pentru creÈ™terea activității în banda alfa de frecvență a creierului, ceea ce poate duce la relaxare, fără somnolenţă. (3)

Aceste efecte calmante, dar stimulative, contribuie la recunoaÈ™terea ceaiului ca fiind cea mai populară bautură, în afară de apă.

Oamenii l-au băut de mai bine de 4.000 de ani, dar în prezent se încearcă distilarea acestuia È™i sporirea beneficiilor prin atenÈ›ia acordată doar L-teaninei, ca supliment nootropic. Însă, această schimbare de perspectivă înseamnă că lipsesc celelalte efecte asupra sănătății pe care le oferă ceaiul, acesta conÈ›inând flavonoide, care sunt asociate cu longevitatea, inflamaÈ›ia redusă, pierderea în greutate, sănătatea cardiovasculară È™i prevenirea cancerului.

Nicotină

O substanță nootropă destul de puternică care, în timp a căzut în dizgraÈ›ie este nicotina. Este produsul chimic care oferă produselor din tutun efectul lor stimulant. Acest lucru determină ca fumatul să creeze dependență.

Când europenii au învățat despre consumul de tutun de la triburile indigene pe care le-au întâlnit în America în secolele al XV-lea È™i al XVI-lea, ei au dezvoltat imediat un ataÈ™ament față de efectele sale de modificare a dispoziÈ›iei È™i chiar au crezut că pot vindeca durerile articulare, epilepsia È™i ciuma. (4)

Recent, cercetătorii au testat efectele nicotinei eliminate din tutun È™i cred că ar putea contribui la tratarea tulburărilor neurologice, inclusiv a bolii Parkinson È™i a schizofreniei; poate îmbunătăți atenÈ›ia È™i concentrarea. (5)

Frunzele de Coca

Cacaina a fost considerată o susbstanță nootropică. Daunele pe care le provoacă această substanță sunt binecunoscute, însă planta din care provine aceasta a fost folosită pentru a face oamenii să se simtă mai energici È™i mai puÈ›in înfometaÈ›i È™i pentru a contracara boala de altitudine, regăsită în culturile sud-americane de peste 5.000 de ani, potrivit unui articol de opinie pe care preÈ™edintele Boliviei, Evo Morales Ayma, l-a scris pentru New York Times. (6)

Medicamente adhd

În prezent, se observă o preferință pentru stimulentele precum metilfenidat (de obicei vândute ca Ritalin) È™i Adderall - destinate tratării persoanelor cu tulburare de hiperactivitate a deficitului de atenÈ›ie (ADHD) È™i sunt mai frecvente È™i mai acceptabile decât cocaina sau nicotina.

ADHD îi face pe oameni mai predispuÈ™i să-È™i piardă concentrarea asupra sarcinilor È™i să se simtă neliniÈ™tiÈ›i È™i impulsivi.

Diagnosticul tulburărilor de orice tip a crescut dramatic în ultimele decenii - È™i nu doar la copii: în 2012, au fost scrise aproximativ 16 milioane de prescripÈ›ii Adderall pentru adulÈ›i cu vârsta cuprinsă între 20 È™i 39 de ani, potrivit unui raport din New York Times. (7)

Atât metilfenidatul cât È™i Adderallul pot îmbunătăți atenÈ›ia È™i concentrarea susÈ›inută. Dar medicamentele au efecte secundare, incluzând insomnia, lipsa poftei de mâncare, schimbările de dispoziÈ›ie È™i - în cazuri extreme - halucinaÈ›ii, mai ales când sunt administrate în cantități care depășesc dozele standard.

Nootropice farmaceutice

Când Corneliu Giurgea a inventat cuvântul nootropic în anii 1970, el s-a concentrat pe un medicament pe care l-a sintetizat, numit piracetam.

DeÈ™i este aprobat în multe țări, nu este clasificat ca un medicament pe bază de prescripÈ›ie medicală în Statele Unite. Asta înseamnă că poate fi achiziÈ›ionat online, împreună cu o serie de formule mai recente care fac parte din aceeaÈ™i familie de medicamente (inclusiv aniracetam, fenilpiracetam si oxiracetam).

Unele studii au demonstrat efectele benefice, care au indicat o posibilă îmbunătățire a membranelor hipocampale la pacienÈ›ii cu Alzheimer. Dar studiile pe termen lung nu au confirmat încă hiperele.

Medicamente utilizate fără prescripție medicală ca nootropice

Un alt medicament stimulant, modafinilul (cunoscută sub numele de Provigil), este de obicei prescris pacienților care suferă de narcolepsie și tulburări de somn, dar se poate dovedi a avea aplicații mai largi.

Cercetările realizate de Universitatea din Cambridge, la care au participat oameni sănătoÈ™i care utilizează modafinil, au observat îmbunătățiri în cunoaÈ™tere, inclusiv în capacitatea de memorare. (8)

Cu toate acestea, nu există studii pe termen lung privind siguranța și eficacitatea modafinilului la persoanele sănătoase și, prin urmare, nu este clar care ar putea fi riscurile.

Droguri psihedelice

SubstanÈ›ele cum ar fi LSD, ciupercile de psilocibină È™i mescalina luate în microdoze - aproximativ o zecime din ceea ce constituie o doză tipică – sunt folosite cu scopul de a creÈ™te concentraÈ›ia È™i creativitatea.

Dar cercetările privind practica - È™i siguranÈ›a acestera - sunt departe de a susÈ›ine aceste efecte. Dacă microdozele cu LSD îmbunătățesc creativitatea È™i cunoaÈ™terea necesită o cercetare mai amănunÈ›ită.

Suplimente dietetice nootropice

Interesul pentru îmbunătățirea activității creierului (fie pentru a obÈ›ine mai multe rezultate într-o zi de lucru, fie pentru a împiedica declinul cognitiv), a determinat apariÈ›ia unei pieÈ›e uriaÈ™e pentru suplimentele nootropice fără prescripÈ›ie medicală.

Multe companii produc suplimente, dar puține sunt verificate din punct de vedere al efectelor adverse pe care le produc.

Loturi de nootropice

Unii oameni nu sunt mulÈ›umiÈ›i de un singur supliment - cei mai devotaÈ›i consumatori cumpără o varietate de compuÈ™i diferiÈ›i online È™i îÈ™i creează propriile regimuri personalizate, pe care le numesc „loturi”.

Companiile vor prelua apoi datele genetice ale clienților lor și le vor folosi pentru a recomanda combinațiile potrivite de medicamente inteligente pentru a optimiza abilitățile fiecărui individ. Problema cu această practică este că nu există dovezi că funcționează.

Consumatori de alimente care conțin cetonă

Au fost multe discuÈ›ii despre dieta pe bază de cetonă - susÈ›inătorii susÈ›in că minimizarea carbohidraÈ›ilor pe care îi consumi È™i ingerarea multor grăsimi pot antrena corpul pentru a arde grăsimea mai eficient. În general, această dietă este menită să te ajute să pierzi în greutatea È™i să îÈ›i menÈ›ii nivelul constant al energiei.

Dieta a fost studiată È™i utilizată pentru prima dată la pacienÈ›ii cu epilepsie, care au suferit mai puÈ›ine convulsii atunci când corpul lor era într-o stare de cetoză. De asemenea, această descoperire a arătat cercetătorilor că o dietă pe bază de cetonă poate afecta cu siguranță modul în care funcÈ›ionează creierul. (8)

Somn și exerciții fizice

Suplimentele, medicamentele È™i cafeaua ar putea juca un rol în a ne menÈ›ine buna funcÈ›ionare a creierului sau când încercăm să ne amintim unde ne-am lăsat cheile. Dar efectele pe termen lung ale practicilor de bază ale stilului de viață nu pot fi ignorate.

Pentru sanătatea bună a creierului de-a lungul duratei de viață, ar trebui să-È›i păstrezi creierul activ. Există dovezi care sugerează eficacitatea aplicaÈ›iilor care au ca rol instruirea creierului pentru a îmbunătăți memoria, precum È™i exerciÈ›ii fizice.

Astfel, ar trebui să te asiguri că ai o dietă sănătoasă È™i că nu mănânci prea mult. De asemenea, este important să ai un somn de bună calitate. În cele din urmă, un echilibru bun al vieÈ›ii profesionale este important pentru o stare de bunăstare.


Data actualizare: 18-03-2020 | creare: 28-09-2018 | Vizite: 1376
Bibliografie
1. The Evolution of Diet. Url: https://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/evolution-of-diet/
2. Nutrition and healthy eating. Url: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
3. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
4. Tobacco: The Early History of a New World Crop. Url: https://www.nps.gov/jame/learn/historyculture/tobacco-the-early-history-of-a-new-world-crop.htm
5. Nicotine, the Wonder Drug?. Url: http://discovermagazine.com/2014/march/13-nicotine-fix
6. Let Me Chew My Coca Leaves. Url: https://www.nytimes.com/2009/03/14/opinion/14morales.html
7. Generation Adderall. Url: https://www.nytimes.com/2016/10/16/magazine/generation-adderall-addiction.html
8. What Are Nootropics—and Can They Really Make You Smarter?. Url: https://www.rd.com/health/wellness/what-are-nootropics/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.