Nou medicament candidat pentru steatoza hepatică asociată disfuncției metabolice

©

Autor:

Nou medicament candidat pentru steatoza hepatică asociată disfuncției metabolice
Studiul condus de Universitatea din Barcelona, publicat în revista Biomedicine & Pharmacotherapy, explorează potențialul utilizării medicamentului pemafibrat pentru tratamentul bolilor hepatice asociate cu tulburările metabolice, cum ar fi boala hepatică steatozică asociată disfuncției metabolice (MASLD), cunoscută anterior sub numele de boală ficatului gras non-alcoolic. Aceasta afectează aproximativ un sfert din populația globală și poate evolua în condiții severe precum ciroza, cancerul hepatic sau insuficiența hepatică.
Pemafibratul, utilizat inițial în Japonia pentru îmbunătățirea nivelurilor de lipide din sânge la pacienții cu hiperlipidemie, oferă o nouă perspectivă terapeutică prin repozitionarea sa pentru a trata MASLD, o boală care nu are încă un tratament specific. Reutilizarea medicamentelor existente este o strategie eficientă care permite utilizarea pe scară largă a medicamentelor deja aprobate pentru noi indicații terapeutice, reducând costurile și timpul necesar pentru dezvoltarea de noi tratamente.

În cadrul studiului realizat pe modele de laborator cu șobolani de sex feminin, pemafibratul a prevenit dezvoltarea steatozei hepatice, a stimulat catabolismul acizilor grași și a îmbunătățit eliminarea colesterolului în ficat, demonstrând un profil de siguranță favorabil. De asemenea, studiul a evidențiat potențiale diferențe de sex în fiziologia bolilor cronice, contribuind la diminuarea biasului de gen în cercetarea biomedicală.

Pemafibratul activează receptorul nuclear PPAR-α (receptor activat de proliferatorul peroxizomului alfa), esențial pentru oxidarea hepatică a acizilor grași și pentru sinteza acizilor biliari, facilitând eliminarea colesterolului din organism. Rezultatele sugerează că pemafibratul este un candidat promițător pentru repozitionarea terapeutică în tratamentul steatozei hepatice. Studiile viitoare vor evalua eficacitatea și siguranța sa în modele experimentale de boală hepatică mai avansată, incluzând inflamația și fibroza în steatohepatita metabolică asociată (MASH).

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-07-2024 | creare: 11-07-2024 | Vizite: 180
Bibliografie
Repurposing pemafibrate to treat liver disease associated with metabolic disorders, link: https://www.news-medical.net/news/20240710/Repurposing-pemafibrate-to-treat-liver-disease-associated-with-metabolic-disorders.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un supliment cu multiminerale ar putea determina reducerea consecințelor steatozei hepatice
  • Kisspeptin: un nou medicament pentru tratarea bolilor hepatice?
  • Biologii au descoperit un nou factor de protecție împotriva acumulării excesive de lipide în ficat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum