Numarul cazurilor de botulism, in usoara crestere

Data publicării: 03-05-2007

in primele patru luni ale anului 2007, au fost confirmate, la nivel national, opt cazuri de botulism, fata de trei cazuri in aceeasi perioada a anului 2006. Cele opt cazuri au aparut in judetele Mures - doua din care un deces, Bacau - doua, Valcea - doua  si cate un caz in judetele Harghita si Bihor.

Boala apare in urma consumului de alimente contaminate, in special conserve preparate in casa, slanina, carnati afumati, peste afumat/sarat, carne in untura.
    Pricipalele semne ale bolii sunt: tulburari digestive moderate; uscaciunea mucoasei bucale, greata, dureri abdominale; cefalee, ameteli; astenie accentuata; paralizii flasce, mai frecvente sunt paraliziile oculare - oftalmoplegie, manifestari oculare (diplopie, strabism); paralizii faringiene - inghitire dificila, voce ragusita, vorbirea dificila, iar in cazurile severe paralizii ale muschilor de la gat, membre, paralizii ale muschilor respiratori, cu aparitia  insuficientei respiratorii.
    in vederea prevenirii imbolnavirilor, Ministerul Sanatatii Publice si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile recomanda populatiei evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute; evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza; evitarea consumului alimentelor cu aspect si miros neplacut; curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale; conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile; alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale; recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte.
    Specialistii mai recomanda ca orice produs preparat in casa sa fie fiert timp de peste 10 minute - conservele de vegetale prezinta riscul cel mai mare; conservele industriale (supe concentrate, conserve de legume) pot fi mai rar contaminate cand au fost insuficient sterilizate; carnea afumata si sunca preparata in casa, carnatii, conservele de peste pot fi, de asemenea, surse de imbolnavire; evitarea prepararii alimentelor cu mai mult de 2-3 ore inaintea consumului, in cazul in care nu se pot asigura conditiile de temperatura necesare pastrarii alimentelor preparate; asigurarea pastrarii alimentelor la temperaturi de 4-8°C, in cazul alimentelor ce vor fi consumate la mai mult de 2-3 ore de la preparare (refrigerare); consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider.
     Totodata ei recomanda ca alimentele gatite sa fie preparate la temperaturi de  peste 70°C; evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate; spalarea repetata a mainilor, nu numai dupa utilizarea toaletei, ci si inainte de masa.
    La aparitia primelor simptome de boala se recomanda prezentarea imediata la medicul de familie sau la spitalele de urgenta.

Sursa: Rompres, 03-05-2007, Vizualizari 1117
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.