O abordare alternativă ar putea ajuta femeile cu prolaps de organe pelvine să aibă mai mult control asupra sănătății lor

©

Autor:

O abordare alternativă ar putea ajuta femeile cu prolaps de organe pelvine să aibă mai mult control asupra sănătății lor
Un program inovator de auto-gestionare, conceput pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții femeilor cu prolaps de organe pelvine, va fi explorat de către cercetătorii de la Universitatea din Stirling, pentru stabilirea eficacității sale clinice și a raportului dintre cost și eficiență. Studiul va permite cadrelor universitare să evalueze rezultatele pe termen lung ale femeilor care au urmat programul și să le compare cu cele ale femeilor care au primit tratamentul standard.
În explorarea programului, finanțat de Institutul Național pentru Cercetare în Sănătate, vor fi incluse peste 300 de femei cu prolaps al organelor pelvine. Cercetarea va lua în considerare modul în care pesarul (instrument din cauciuc care permite corectarea unor anomalii de poziție a uterului, purtat de femeile cărora le este contraindicată operația de prolaps uterin) afectează activitatea sexuală și bunăstarea psihologică a participantelor. Totodată, se vor lua în considerare riscurile și complicațiile utilizării pesarului pentru prolaps.

Prolapsul organelor pelvine
este o afecțiune comună, care afectează aproximativ 40% dintre femeile cu vârsta peste 40 de ani, apărută atunci când mușchii podelei pelvine nu mai susțin unul sau mai multe organe situate în pelvis. Afecțiunea, apărută de regulă după naștere, pe fondul întinderii țesuturilor, care permite deplasarea organelor din poziția lor inițială, are un impact negativ asupra calității vieții femeilor.

Două treimi dintre femeile afectate aleg inițial să poarte un dispozitiv medical cunoscut sub numele de pesar, care este poziționat în interiorul vaginului și ajută la susținerea organelor pelvine. Procedura de implementare a pesarului este de obicei efectuată la o clinică ginecologică sau într-un centru medical, iar pacienții se întorc în clinică ori centru medical pentru înlocuirea pesarului la fiecare aproximativ șase luni.

Abordarea alternativă de autogestionare, descrisă de către cercetători, presupune ca femeile care poartă un pesar să îndepărteze și să reintroducă pesarul acasă, fără a mai fi necesară vizita la medic. Scopul unei astfel de abordări este să ofere pacienților mai mult control și încredere asupra sănătății lor.

sursa: News Medical
foto: Dr Carol Bugge is leading the study. University of Stirling

Data actualizare: 02-02-2022 | creare: 02-02-2022 | Vizite: 548
Bibliografie
Researchers assess outcomes of a self-care program for women with pelvic organ prolapse, link: https://www.news-medical.net/news/20220131/Researchers-assess-outcomes-of-a-self-care-program-for-women-with-pelvic-organ-prolapse.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: