O descoperire recentă poate deschide calea către noi terapii împotriva cancerului

©

Autor:

O descoperire recentă poate deschide calea către noi terapii împotriva cancerului
Un nou complex enzimatic care reprogramează metabolismul și depășește „senescența celulară”, atunci când celulele îmbătrânite încetează să se mai divizeze, a fost descoperit de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare al spitalului Universității Montreal. Cercetarea actuală deschide calea către posibile noi terapii împotriva cancerului.
În studiul publicat în Molecular Cell, cercetătorii arată că un complex enzimatic numit HTC (complex de transfer de hidrură) poate inhiba celulele de la îmbătrânire. „HTC protejează celulele de hipoxie, o lipsă de oxigen care duce în mod normal la moartea lor”, a declarat autorul principal Gerardo Ferbeyre, profesor de biochimie la Universitatea din Montreal.

„Important, HTC poate fi deturnat de anumite celule canceroase pentru a-și îmbunătăți metabolismul, a rezista la un mediu hipoxic și a prolifera”, a spus Ferbeyre, care a făcut descoperirea împreună cu Sebastian Igelmann, doctorand în laboratorul său și primul autor al studiului. Inhibarea enzimelor din care este alcătuit HTC, de regulă foarte exprimate în probele obținute de la șoareci cu cancer de prostată, a oprit creșterea celulelor canceroase, sugerând că HTC ar putea fi o țintă cheie pentru noi terapii pentru o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată.

Cele mai multe cicluri metabolice cheie au fost identificate în urmă cu mai bine de jumătate de secol, însă HTC a rămas ascuns cercetătorilor. „Am găsit complexul de transfer de hidrură efectuând analize metabolomice de ultimă generație, studiul proceselor chimice ale metabolismului celular”, a declarat co-autorul Ivan Topisirovic, cercetător la Universitatea McGill. Oamenii de știință au reușit să asambleze complexul enzimatic din proteine ​​purificate și să obțină date biofizice despre compoziția sa. Următorul lor pas va fi să genereze o structură detaliată de înaltă rezoluție a complexului enzimatic pentru a proiecta medicamente capabile să-și moduleze funcțiile.

sursa: Science Daily
foto: CHUM

Data actualizare: 22-09-2021 | creare: 22-09-2021 | Vizite: 335
Bibliografie
Staying young, from the cells on up, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210916114526.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanoroboți pentru distrugerea celulelor canceroase
  • Noi abordări terapeutice: Influențarea procesului de autofagie în celulele canceroase
  • O cale de autodistrugere, un întrerupător pentru cancer
  •