O nouă abordare în tratamentul HIV
Autor: Airinei Camelia

Afirmația îi aparține cercetătorului I-Chueh Huang, de la Facultatea de Medicină a Universității din California de Sud (USC). „Majoritatea medicamentelor împotriva HIV țintesc virusul, însă acesta capătă rezistență la medicamente anterior eficiente”, a afirmat acesta. Studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences este un prim pas în realizarea unui tratament care să permită sistemului imunitar să lupte mai eficient cu boala.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 37 de milioane de persoane din lumea întreagă au HIV și 20 de milioane au primit tratament antiviral în anul 2016. Deși, în general, pacienții se simt bine cu acest tratament, numărul persoanelor care devin rezistente la terapii specifice este în creștere.
Cercetătorii de la USC identificaseră anterior o familie de proteine care restricționează virușii foarte contagioși - inclusiv SARS, gripal, febra Dengue, și West Nile - încă de la multiplicarea virală din primele faze ale infectării. În noul studiu s-au axat pe virusul HIV-1, cea mai raspândită versiune la nivel mondial. HIV este clasificat în viruși R5 și viruși X4. Cei R5 sunt în exclusivitate asociați cu infecția primară, iar X4 apar în stadiile ulterioare ale bolii, la jumătate dintre purtătorii de HIV. Detectarea unui virus X4 este un indiciu al progresiei infecției către un stadiu foarte toxic.
Laboratorul profesorului Huang a identificat o nouă proteină în cadrul familiei deja cunoscute, și au numit-o „Delta-20”. Această proteină a sistemului imunitar are capacitatea de a suprima cea mai virulentă tulpină HIV, X4, prevenind infecția celulelor de către acest virus.
„Descoperirile noastre nu vor duce la crearea unui vaccin, deoarece ne axăm pe imunitate, mai degrabă decât pe virus. Poate pe viitor se va produce un tratament medicamentos ce va trebui administrat toată viața, dar care va fi mai eficient, pentru că virușilor le este mai greu să scape de apărarea organismului.”
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
- O proteină din laptele matern ar putea să omoare bacteriile rezistente la medicamente
- O proteină bacteriană ar putea fi foarte eficientă în distrugerea bacteriei Pseudomonas aeruginosa
- Anorexia ar putea fi cauzată de o infecție bacteriană
- Intrebare despre HIV
- HIV dupa epilare
- Test pt hiv sida si rezultatul a fost negativ cu valoarea 0.66 anul asta, anul trecut - 0, 39
- Disperat, aproape am decazut mintal; am luat boala (HIV) de la ea?
- Am hiv sau.. ?
- Cand apare candidoza bucala, la barbati, in caz de hiv?
- Posibil hiv?
- Depistare HIV