O nouă metodă de a identifica substanțele toxice din apa potabilă

©

Autor:

O nouă metodă de a identifica substanțele toxice din apa potabilă
În cadrul procesului de tratare a apei sunt utilizate numeroase substanțe purificatoare pentru ca apa să poată fi consumată. Cu toate acestea, unele dintre aceste substanțe chimice, printre care și clorul, pot duce la formarea de produse secundare toxice.
Profesorul Carsten Prasse din cadrul Johns Hopkins Health and Engineering din Statele Unite ale Americii propune o nouă abordare pentru evaluarea calității apei potabile. Această metodă ar putea oferi consumatorilor siguranța că apa de la robinet este curată, fără efecte toxice asupra organismului.

Potrivit lucrării sale publicate în revista Royal Science of Chemistry Environmental Science: Processes & Impacts, doar 11 compuși pentru dezinfectare sunt reglementați în prezent în apa potabilă. Acest număr este în contrast puternic cu cele peste 700 de produse secundare care au fost identificate până acum în apa potabilă clorurată. Profesorul Carsten Prasse a afirmat: „Deși clorarea este importantă pentru menținerea apei potabile în condiții de siguranță, există consecințe neintenționate pe care trebuie să le abordăm și pe care publicul trebuie să le cunoască.”

Având în vedere numărul tot mai mare de produse chimice din apa potabilă, sunt necesare noi metode pentru a identifica substanțele toxice. Prasse propune captarea unui amestec divers de substanțe chimice în probele de apă printr-o metodă numită „analiza orientată spre reactivitate”. Noua abordare nu ar fi apărut fără progresele recente din domeniile chimiei analitice și toxicologiei moleculare. Referitor la procesul chimic utilizat, între substanțele din apă și alte materiale precum aminoacizi pot apărea legături semnificative, ușor de urmărit de către cercetători. În funcție de reactivitatea cu diverse biomolecule, substanțelor toxice din apă pot fi, astfel, identificate mult mai ușor.

„Știm că toxicitatea multor substanțe chimice este cauzată de reacția lor cu proteinele sau cu ADN-ul care le modifică funcția. Această alterare a structurii și a funcției poate duce, într-un final, la cancer. Analiza orientată spre reactivitate poate oferi o citire mai largă a ceea ce este prezent în apa potabilă, vizând cea mai mare clasă de substanțe chimice toxice cunoscute sub numele de electrofili organici. Această metodă ne poate ajuta să acordăm prioritate substanțelor chimice importante, cu posibile noi reglementări și noi limite, economisind timp și resurse”, a afirmat profesorul.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-03-2021 | creare: 26-03-2021 | Vizite: 644
Bibliografie
Chlorination generates hundreds of unregulated byproducts in water, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210112125157.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează apa pe care o bem sănătatea psihică?
  •