O potențială metodă de a crește eficiența imunoterapiei împotriva cancerelor solide a fost identificată

©

Autor:

O potențială metodă de a crește eficiența imunoterapiei împotriva cancerelor solide a fost identificată
Adăugarea unei molecule de dimensiuni mici la terapiile CAR-T (chimeric antigen receptor-T) poate stimula limfocitele T să atace în mod eficient tumorile solide, precum cancerul de sân, prin recrutarea unui număr ridicat de celule imune la nivelul tumorii. Aceste descoperiri au fost realizate de cercetătorii de la UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center.
Imunoterapia CAR-T constă în utilizarea unor limfocite T care au fost modificate în laborator pentru a exprima receptori pentru antigene himerici, care recunosc proteine țintă de pe suprafața celulelor maligne. Cele mai bune rezultate pentru terapia CAR-T au fost obținute în cazul leucemiei cu celule B sau limfoamelor. Rezultatele acestui studiu realizat pe șoareci de laborator sugerează că aceste terapii ar putea fi utilizate cu eficiență crescută și împotriva tumorilor solide.

„Știm că celulele CAR-T sunt sigure pentru pacienții cu tumori solide, dar până acum nu au putut să determine o regresie tumorală semnificativă în majoritatea pacienților tratați. Acum am putea avea o nouă abordare pentru a face celulele CAR-T să funcționeze în tumori solide, ceea ce noi credem că ar putea fi o schimbare importantă pentru terapiile țintite la un număr considerabil de cancere. ”, a afirmat Jonathan S. Serody, director al Programului de Imunoterapie la UNC Lineberger și autor corespondent al studiului.

Pentru ca terapiile CAR-T să funcționeze, trebuie ca limfocitele T modificate să ajungă la nivelul tumorii. În cazul cancerelor solide, chiar și când migrează la acest nivel, nu persistă și nu se multiplică din cauza micro mediului care înconjoară aceste tumori.

Cercetătorii s-au focusat pe limfocitele de tip Th17, care au capacitatea de a persista mai mult timp în micro mediul tumoral. Pentru a stimula acumularea acestor celule la nivelul tumorii au fost utilizați activatori ai genelor stimulate de interferon (DMXAA și cGAMP), rezultatul fiind stimularea răspunsului imun. DMXAA s-a dovedit a funcționa doar în cazul animalelor de laborator, însă cGAMP poate fi eficient și în celulele umane.

În șoarecii de laborator, după administrarea de cGAMP, a fost constatată o proliferare a celulelor T și migrarea acestora la nivelul tumorii, rezultând în reducerea creșterii tumorale și o supraviețuire ridicată. Cercetătorii speră să poată studia efectele cGAMP și în subiecți umani, începând investigarea tumorilor capului și gâtului și continuând cu alte cancere solide.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-01-2021 | creare: 08-01-2021 | Vizite: 339
Bibliografie
Study points the way to boost immunotherapy against breast cancer, other solid tumors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201231100705.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STINGel - un nou imunoterapic ce distruge celulele canceroase
  • STUDIU: Primul caz de cancer mamar avansat vindecat cu ajutorul unui tratament experimental
  • Răspunsul pacienților imunoterapie sugerează un posibil tratament pentru melanom metastatic
  •