Noi indicii genetice despre cancerul mamar metastazic

©

Autor:

Noi indicii genetice despre cancerul mamar metastazic
În SUA, cancerul mamar este a doua cauză de deces provocată de tumori, metastazele (răspândirea la alte organe) fiind adeseori incriminate. În România, statisticile arată că situația privind mortalitatea prin cancer la sân la femei este asemănătoare.

Un nou studiu inițiat de Centrul Lineberger al Universității din Carolina de Nord, dedicat studiului cancerului, aduce noi indicii genetice menite să explice modul în care diseminează cancerul de sân la celelalte organe. Principalele scopuri al acestuia sunt atât identificarea unor noi modalități de tratament cât și preîntâmpinarea extinderii sale. De asemenea, cercetătorii speră să explice cu o acuratețe mai mare modul în care apare acest tip de tumoră.

Studiul s-a bazat pe identificarea tumorii primare și pe urmărirea evoluției sale. Acest fapt a fost posibil prin analizarea ADN-ului a 16 pacienți înrolați într-un program național de cercetare. S-a observat că procesul de metastazare nu pornește de la o singură celulă ci de la un grup de celule cu abilități metastatice. Genele exprimate de celulele neoplazice au rolul de motor în extinderea tumorii la nivelul ganglionilor limfatici sau al altor organe.

Mecansimul responsabil de adaptabilitatea foarte bună a celulelor tumorale se bazează pe repetarea anormală unor structuri de ADN. Totodată, exprimarea exagerată a genelor implicate în metabolismul celular are aportul său în constituirea de clone capabile să trăiască în condiții nu tocmai propice. Variații genetice similare sunt identificate și la nivelul metastazelor, ceea ce explică, pe de o parte, remisiunile într-un organ și, pe de altă parte, apariția de metastaze în alt organ în ciuda tratamentului corect aplicat. Totuși, s-a constatat că anumite mecanisme de rezistență sunt dobândite doar la nivelul organului unde se dezvoltă metastaza respectivă.

Oamenii de știință consideră că formele primare ale acestei tumori (limitarea evoluției doar la nivelul sânului) ar trebui țintite de chimioterapice cu mecanisme de acțiune diferite. Una dintre concluziile studiului este aceea că multe dintre modificările genetice au survenit la nivelul celulelor tumorii primare. În urma realizării bagajului genetic favorabil, procesul de invazie a putut apărea. Așadar, analiza detaliată a tumorii de sân primare ar putea aduce indiciile necesare capabile să prevină apariția metastazelor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-09-2023 | creare: 12-03-2018 | Vizite: 2306
Bibliografie
[1] Genetic 'seeds' of metastatic breast cancer - https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305160154.htm
[2] Analiza de situație - Ziua de luptă împotriva cancerului - http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/Analiza-de-situatie-cancer-2016.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
  • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  •