O recenzie recentă discută despre contextul istoric și înțelegerea actuală a incontinenței de râs

©

Autor:

O recenzie recentă discută despre contextul istoric și înțelegerea actuală a incontinenței de râs
Incontinența de râs, o formă distinctă de incontinență urinară în timpul zilei declanșată de râs, se caracterizează prin expulzarea bruscă, necontrolată a urinei în timpul episoadelor de râs, ducând la golirea completă a vezicii urinare. Spre deosebire de alte forme de incontinență urinară, cum ar fi incontinența urinară de efort sau vezica urinară hiperactivă, incontinența de râs este unică datorită lipsei altor simptome funcționale și a declanșatorului său specific. Afecțiunea, adesea confundată cu incontinența urinară de efort sau atribuită unei vezici hiperactive în trecut, este acum recunoscută pentru prezentarea clinică unică și provocările în diagnostic și tratament.
Cauzele care stau la baza incontinenței de râs rămân în mare parte necunoscute, dar teoriile dominante sugerează implicarea sistemului nervos central și disfuncția mușchilor detrusor și a planșeului pelvin. Cercetările, inclusiv o revizuire a 26 de studii publicate între 1959 și 2023, evidențiază că incontinența de râs afectează predominant femeile și se îmbunătățește adesea odată cu vârsta. Se observă, de asemenea, că afecțiunea are o apariție familială în unele cazuri, sugerând o predispoziție genetică.

Ipotezele fiziopatologice fac paralele între incontinența de râs și cataplexie, sugerând că râsul poate induce relaxarea mușchilor planșeului pelvin similar cu slăbiciunea musculară observată în cataplexie. Această conexiune este susținută în continuare de observarea unui antigen leucocitar uman comun la pacienții cu narcolepsie de tip 1 și la unii indivizi cu incontinență de râs. În plus, o proporție semnificativă de indivizi cu incontinență de râs au și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), indicând potențiale căi neurologice suprapuse.

Diagnosticul incontinenței de râs implică o evaluare cuprinzătoare, care include istoricul pacientului, jurnalele de micțiune și examinările fizice, dar deseori duce la constatări normale în examenele standard ale tractului urinar. Studiile urodinamice au identificat unde hiperactive specifice induse de râs la pacienții cu incontinență de râs, deosebindu-l de sindromul vezicii urinare hiperactive.

Opțiunile de tratament pentru incontinența de râs includ uroterapia standard, biofeedback și utilizarea metilfenidatului, un stimulent al sistemului nervos central. În timp ce uroterapia standard arată o îmbunătățire parțială în unele cazuri, biofeedback-ul a demonstrat o eficacitate mai mare. Metilfenidatul a fost eficient în rezolvarea completă a simptomelor la unii pacienți, dar poate provoca reacții adverse, necesitând o analiză și o monitorizare atentă.

Această revizuire subliniază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a incontinenței de râs pentru a dezvolta tratamente eficiente și pentru a distinge această condiție de alte tipuri de incontinență urinară la copii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-02-2024 | creare: 28-02-2024 | Vizite: 301
Bibliografie
Understanding giggle incontinence: Causes, symptoms, and management, link: https://www.news-medical.net/news/20240227/Understanding-giggle-incontinence-Causes-symptoms-and-management.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: