Știți să îngrijiți copilul după ce a suferit o comoție?

©

Autor:

Știți să îngrijiți copilul după ce a suferit o comoție?
Un sondaj desfășurat în Statele Unite arată că majoritatea părinților se bazează pe sfaturi învechite atunci când își îngrijesc copiii după ce au suferit o lovitură la cap, ceea ce poate duce la prelungirea perioadei de recuperare sau la agravarea simptomelor.

Sondajul comandat de UCLA Health a intervievat 569 de părinți din toată țara despre modul în care ar avea grijă de un copil ale cărui simptome în urma unei comoții durează mai mult de o săptămână. Printre cele mai surprinzătoare rezultate s-a numărat faptul că 3 din 4 părinți (77%) au spus că ar trezi copilul pe parcursul nopții pentru a-l verifica.

„Mulți părinți cred că edemul cerebral poate rămâne neobservat dacă lasă copilul să adoarmă după ce a suferit o comoție”, spune Dr. Christopher Giza, pediatru neurolog și director al programului UCLA Steve Tisch BrainSPORT Program. „Consultul medical imediat după ce a avut loc incidentul este mai mult decât necesar, însă dacă după acesta copilul este trezit noaptea pe parcursul mai multor nopți se poate face mai mult rău decât bine.”

Pentru a evalua recuperarea, medicii observă lucruri ca starea de spirit, memoria sau nivelul de energie. Toți acești factori sunt alterați în condițiile în care copilul este trezit la fiecare câteva ore. „Odată ce medicul a constatat că nu mai sunt riscuri, copilul trebuie să doarmă. Somnul ajută la refacere.”, spune Giza.

Sondajul a mai arătat că 84% dintre părinți ar reține copilul de la activități fizice. În timp ce nu este încurajată întoarcerea la activitățile periculoase care au produs comoția, activitatea fizică obișnuită este chiar indicată. Copiii activi au o stare psihică mai bună, nu se mai gândesc la simptome și simt că au intrat în normalitate.

În plus, medicii recomandă reluarea vieții sociale obișnuite. Deși mulți părinți (64%) spun că mai degrabă ar priva copilul de telefonul mobil sau accesul la internet, specialiștii spun că aceste acțiuni ar duce la izolare socială și la apariția depresiei, anxietății sau a apetitului scăzut.

Deși fiecare copil este diferit, majoritatea simptomelor unei comoții se ameliorează în două până la trei săptămâni. În caz diferit, este necesar un consult de specialitate. După perioada inițială de odihnă, copilul trebuie să-și reia activitățile intelectuale, fizice și sociale obișnuite, acestea fiind importante în procesul de vindecare.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 06-09-2016 | creare: 06-09-2016 | Vizite: 1103
Bibliografie
Survey: Most parents rely on outdated advice when caring for a child with concussion, link: https://medicalxpress.com/news/2016-09-survey-parents-outdated-advice-child.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: