O revizuire sistematică și meta-analiză a rezultatelor nașterii la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP)

©

Autor:

O revizuire sistematică și meta-analiză a rezultatelor nașterii la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Aproximativ 13% dintre femeile în perioada reproductivă suferă de sindromul ovarelor polichistice (SOP), ceea ce le predispune la infertilitate anovulatorie și necesitatea tratamentelor de fertilitate. Un studiu publicat în jurnalul Nature Communications a investigat asocierea dintre sindromul ovarelor polichistice și rezultatele nașterilor la femeile cu acest sindrom, evaluând rolul unor posibili factori de confuzie.
Femeile cu SOP sunt, de asemenea, mai susceptibile să dezvolte alte afecțiuni de sănătate precum hipertensiune, obezitate și depresie, factori care contribuie la rezultate mai puțin favorabile la naștere, cum ar fi mortalitatea perinatală, admiterea în unități de terapie intensivă neonatală, greutatea mai mică la naștere și un risc crescut de naștere prematură, comparativ cu femeile fără SOP.

Această meta-analiză și revizuire sistematică au inclus publicații până la 13 iulie 2022, folosind baze de date precum Medline și EMBASE, și au inclus doar studiile care defineau SOP conform criteriilor Rotterdam.

Analiza efectelor combinate a indicat că femeile cu SOP aveau șanse mai mari de a avea nașteri premature, greutate mică la naștere și restricții în creșterea fetală, comparativ cu femeile fără SOP. De asemenea, studiul a relevat că, deși vârsta mai mică a femeilor cu SOP era semnificativă în analiza de sensibilitate, riscul de macrosomie era similar, indiferent de statusul SOP.

Studiul a mai arătat că factori precum tehnologia de reproducere asistată (TRA), indicele de masă corporală (IMC) și vârsta ar trebui luați în considerare ca factori de risc în gestionarea femeilor cu SOP. Un aspect limitativ al studiului a fost lipsa consistenței în definirea factorilor de risc și a variabilelor de rezultat, precum și disponibilitatea redusă a studiilor pentru analizele pe sub-grupuri.

Această cercetare subliniază importanța unui management atent și personalizat al gravidelor cu SOP, având în vedere riscurile specifice asociate cu acest sindrom.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-07-2024 | creare: 09-07-2024 | Vizite: 133
Bibliografie
PCOS linked to higher risk of adverse birth outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20240705/PCOS-linked-to-higher-risk-of-adverse-birth-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii ale căror mame prezintă SOP au un risc crescut de a dezvolta boli ale copilăriei
  • Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) crește riscul de cancer pancreatic
  • Dieta ketogenică ar putea fi o terapie pentru sindromul ovarelor polichistice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum