Sindromul ovarelor polichistice - manifestări și tratament

©

Autor:

Sindromul ovarelor polichistice - manifestări și tratament

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă o problemă comună de sănătate, fără o cauză exactă cunoscută, care afectează 1 din 10 femei și care poate face dificilă sau chiar imposibilă obținerea unei sarcini. Femeile diagnosticate cu SOP pot prezenta niveluri excesive de androgen (n. r grup de hormoni masculini), cât și perioade menstruale rare sau prelungite. De asemenea, la nivelul ovarelor se formează foliculi care conțin lichid, care pot avea dimensiuni de până la 8mm și care, deși nu reprezintă o urgență medicală, pot provoca un dezechilibru hormonal, de multe ori rezultând mai multe probleme de sănătate. (1, 2, 3)

Manifestări

Sindromul ovarelor polichistice se manifestă printr-o modificare a perioadelor ciclului menstrual, creșterea nivelului de hormoni androgeni și apariția foliculilor ovarieni plini cu lichid. Semnele și simptomele sindromului ovarelor polichistice variază, iar diagnostic tulburării se poate pune în prezența a două dintre următoarele semne:

  • menstruație neregulată (reprezintă simptomul principal al SOP și este cauzată de activitatea deficitară a ovarelor - ovulația neregulată sau chiar eșecul ovulației pot determina subfertilitatea sau chiar infertilitatea femei);
  • exces de hormoni androgeni (considerați hormoni de creștere masculini, hormonii androgeni sunt secretați de regulă într-o cantitate redusă inclusiv la femei - nivelurile ridicate de hormoni masculini la femei pot duce la semne fizice, cum ar fi excesul de păr facial și corporal, și, ocazional, îngrășarea tenului, acnee severă și subțierea sau pierderea firelor de păr);
  • ovare polichistice (descrie apariția la nivelul ovarelor a unor saci, denumiți foliculi ovarieni, cu conținut lichid). (1, 3, 4, 5)


Modificările hormonale asociate cu sindromul ovarelor polichistice determină o serie de simptome secundare, cele mai comune fiind creșterea în greutate, acneea și hirsutismul (n. r apariția la femei a modelului de creștere a părului întâlnit la bărbați). În plus, sindromul ovarelor polichistice crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială, cancer endometrial, hipercolesterolemie (n. r valori crescute ale nivelului de colesterol în sânge), depresie și anxietate. Cu toate acestea, studiile arată că mai mult de jumătate dintre femeile cu SOP nu prezintă simptome. (1, 4, 5)

Tratament

La momentul actual nu există un tratament eficient împotriva sindromului ovarelor polichistice. Cu toate acestea, simptomele condiției pot fi controlate, fie cu ajutorul medicamentelor, fie prin schimbări ale stilului de viață. (1, 3, 5)

Tipurile de medicamente care tratează simptomele asociate sindromului ovarelor polichistice includ:

Contraceptive hormonale

Pilulele contraceptive sau plasturii contraceptivi pot fi recomandate pentru regularizarea ciclurilor menstruale, la femeile care se plâng de întârzieri ale ciclului menstrual sau de apariția prea devreme a menstruației. Utilizarea contraceptivelor hormonale va reduce, de asemenea, riscul pe termen lung de a dezvolta cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial) și va îmbunătății anumite simptome secundare ale SOP, precum acneea. Utilizarea contraceptivelor hormonale va face imposibilă obținerea unei sarcini, pe perioada în care medicamentele sunt administrate. (1, 3, 5, 6)

Medicamente pentru îndepărtarea părului

Creșterea în exces a părului, o consecință a acumulării hormonilor androgeni, deși nu pune în pericol sănătatea organismului, poate afecta stima de sine a unei femei și poate influența astfel într-un sens negativ sănătatea psihică. Anumite tipuri de comprimate, precum acetatul de ciproteronă, spironolactona, flutamida sau finasterida, pot bloca efectele „hormonilor masculini” sau pot suprima producția lor. Eflornitina, medicament sub formă de cremă eliberat pe bază de rețetă, poate încetini creșterea părului facial nedorit. (1, 3, 5)

Metformina

Medicament utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2, metformina poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale SOP, prin îmbunătățirea nivelului de insulină. Cercetări recente arată că metformina poate contribui la scăderea masei corporale, reluarea ovulației, reducerea riscului de avort spontan și îmbunătățirea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, unii specialiști nu recomandă administrarea metforminei pentru tratarea simptomelor SOP, medicamentul nefiind în prezent aprobat în acest sens de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Efectele secundare posibile ale metforminei includ greață, vărsături, dureri de stomac, diaree și pierderea poftei de mâncare. (1, 3, 5, 7)

Alte medicamente, precum cele pentru slăbit, pentru reducerea colesterolului (statine) sau cremele pentru acnee, pot fi utilizate pentru a trata unele dintre simptomele asociate cu SOP. (1, 3)

Schimbările stilului de viață pot ajuta femeile cu sindrom ovarian polichistic

Deoarece o greutate optimă și o alimentație echilibrată sunt importante pentru o viață sănătoasă, femeile cu sindrom ovarian polichistic, cu precădere cele supraponderale, ar trebui să acorde o atenție deosebită alimentației și greutății corporale. Cercetările arată că pierderea în greutate de doar 5% poate duce la o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. (1, 5).


Data actualizare: 27-09-2021 | creare: 27-09-2021 | Vizite: 1699
Bibliografie
(1) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/polycystic-ovary-syndrome
(2) What is The Difference between Ovarian Cysts and PCOS? link: https://www.londonwomenscentre.co.uk/info/news/difference-ovarian-cysts-pcos
(3) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.nhs.uk/conditions/polycystic-ovary-syndrome-pcos
(4) Polycystic ovary syndrome (PCOS), link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439
(5) Polycystic Ovary Syndrome (PCOS): Symptoms, Causes, and Treatment, link: https://www.healthline.com/health/polycystic-ovary-disease
(6) What’s the Best Birth Control for Women with PCOS? link: https://www.healthline.com/health/birth-control/best-birth-control-for-pcos
(7) How the diabetic drug Metformin can be used to treat PCOS, link: https://www.singlecare.com/blog/metformin-for-pcos
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metforminul la femeile însărcinate cu SOP reduce riscul de avort în sarcinile avansate și de naștere prematură
  • STUDIU: A fost identificată cauza sindromului ovarului polichistic (SOP)
  • Chisturile ovariene - important de știut
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum