Prezența riscului cardiovascular, combinată cu menopauza prematură, a fost asociată cu tulburările cognitive ulterioare

©

Autor:

Prezența riscului cardiovascular, combinată cu menopauza prematură, a fost asociată cu tulburările cognitive ulterioare
Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, vasele de sânge, inclusiv cele din creier, pot fi afectate de factori de risc cardiovasculari controlabili, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și fumatul. Acești factori nu doar că măresc riscul de boli cardiovasculare, dar și pe cel de demență.
Un studiu recent publicat în Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie, evidențiază legătura dintre menopauza precoce, definită ca apărând înainte de vârsta de 49 de ani, și un risc crescut de probleme cognitive și de memorie mai târziu în viață, în contextul unui risc cardiovascular ridicat. Studiul, coordonat de Dr. Jennifer Rabin de la Universitatea din Toronto, Canada, a implicat 8.360 de participante femei și 8.360 de participanți bărbați, cu vârste medii egale, înrolați în Studiul Longitudinal Canadian privind Îmbătrânirea. Participantele au avut o vârstă medie la menopauză de 50 de ani, toți participanții având o vârstă medie de 65 de ani la începutul studiului și au fost urmăriți pe o perioadă de trei ani.

Cercetătorii au împărțit participantele în trei grupuri: cele care au experimentat menopauza precoce între vârstele de 35 și 48 de ani; menopauza medie între vârstele de 49 și 52 de ani; și menopauza târzie între vârstele de 53 și 65 de ani. De asemenea, au examinat dacă acestea au folosit terapie hormonală conținând estrogeni.

La toți participanții, cercetătorii au revizuit șase factori de risc cardiovascular: colesterol LDL ridicat, diabet, obezitate, fumat, hipertensiune arterială, precum și prescripții pentru medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Participanții au fost supuși unei serii de teste cognitive și de memorie la începutul și la sfârșitul studiului, calculându-se scoruri cognitive pentru fiecare persoană.

După ajustarea pentru factori precum vârsta și educația, s-a constatat că participantele cu menopauză precoce și un risc cardiovascular mai mare au avut scoruri cognitive mai scăzute după trei ani. Pentru fiecare creștere a unei deviații standard în scorul de risc cardiovascular, participantele cu menopauză precoce au arătat o scădere de 0,044 deviații standard în scorurile cognitive, comparativ cu participanții bărbați din aceeași grupă de vârstă, care au arătat o scădere de 0,035 deviații standard în scorurile cognitive.

Studiul sugerează că menopauza precoce poate agrava efectele riscului cardiovascular ridicat asupra declinului cognitiv. Având în vedere că studiul a urmărit participanții doar timp de trei ani, sunt necesare cercetări suplimentare pe perioade mai lungi de timp. Aceste constatări subliniază că vârsta la menopauză, precum și riscul cardiovascular, ar trebui luate în considerare în dezvoltarea strategiilor de prevenire a declinului cognitiv. Limitările studiului includ faptul că vârsta la menopauză a fost auto-raportată și s-ar putea să nu fie amintită cu exactitate, și că nu au fost incluși participanții care au raportat o histerectomie, deoarece vârsta procedurii nu era disponibilă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 04-04-2024 | creare: 04-04-2024 | Vizite: 166
Bibliografie
Earlier menopause combined with high cardiovascular risk linked to cognitive problems later, link: https://www.news-medical.net/news/20240403/Earlier-menopause-combined-with-high-cardiovascular-risk-linked-to-cognitive-problems-later.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum