Oamenii de știință au creat un costum care te ajută să mergi, dar și să alergi

©

Autor:

Oamenii de știință au creat un costum care te ajută să mergi, dar și să alergi

Cum ar putea un costum să ajute atât la mers, cât și la alergat, ținând cont de diferențele de biomecanică dintre cele două activități? Aceasta este întrebarea la care echipe de cercetători de la Harvard‘s Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) și University of Nebraska Omaha au reușit să găsească un răspuns.
Mai mult decât atât, după numeroase încercări, aceștia au reușit să dezvolte costumul care să fie capabil să facă acest lucru. Cercetătorii de la laboratoarele academice și din industrie au reușit anterior să dezvolte numeroase dispozitive robotizate utilizate în domeniul medical, însă niciunul dintre aceste dispozitive nu putea să ofere asistență atât la mers, cât și la alergat.

Noul sistem creat de către cercetători ajută la extinderea articulației șoldului atât în timpul mersului, cât și la alergare, indiferent de viteza pe care persoana care poartă costumul o are. Format din componente textile la nivelul taliei și coapselor, costumul dispune de un sistem de acționare mobil atașat la partea inferioară a spatelui. Acest sistem este controlat de un algoritm care poate detecta în mod robust tranziția de la mers la alergare și invers. Costumul și-a dovedit eficacitatea în testele efectuate pe banda de alergare, reducând în medie ratele metabolice ale mersului cu 9,3% și ale alergării cu 4%. Rezultatele obținute au fost similare în mediul extern, astfel că sistemul propus își dovedește nu doar funcționalitatea, ci și versatilitatea.

Costumul poate face distincția între mersul încet și alergare, astfel că își poate schimba profilul de acționare în funcție de viteza persoanei purtătoare, oferind asistența adecvată, la momentul potrivit. Această descoperire reprezintă punctul culminant al anilor de cercetare și optimizare a tehnologiei soft exosuit, fiind dezvoltat ca parte a fostului program Web Warrior Web al Agenției de Avansare a Proiectelor de Apărare (DARPA).

Sursa: Science Daily
Foto: Wyss Institute at Harvard University


Data actualizare: 23-08-2019 | creare: 23-08-2019 | Vizite: 417
Bibliografie
Suit up with a robot to walk and run more easily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190815140828.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: