Viitoarea tehnologie medicală portabilă ar putea măsura substanțele eliberate prin piele

©

Autor:

Viitoarea tehnologie medicală portabilă ar putea măsura substanțele eliberate prin piele

Măsurătorile metabolice utilizate în prezent se bazează pe analiza unor semnale electrice eliberate de către organismul uman. Substanțele chimice excretate prin transpirație oferă detalii despre starea noastră de sănătate, însă analiza acestora este deseori dificilă și consumatoare de timp. Din acest motiv, o echipă de cercetători din cadrul Ohio State University au realizat un pas important pe drumul implementării unor dispozitive noi, portabile de monitorizare medicală, facilitând analiza transpirației corporale, indiferent de cantitatea acesteia sau de condițiile de mediu.


Cu toate că există deja pe piață numeroase dispozitive medicale portabile pentru populația generală, cum ar fi ceasurile moderne „smartwatch” sau aplicațiile tracker pentru fitness, prin intermediul acestora putem obține doar detalii despre frecvența cardiacă sau temperatura corporală. Noul dispozitiv descris de către cercetătorii de la Ohio State University evaluează starea de sănătate a purtătorului la un nivel mult mai profund, oferind informații despre posibile boli de inimă existente sau chiar despre instalarea unui diabet zaharat, toate acestea prin analizarea tulburărilor metabolice prin transpirație.


Studiul de față a fost publicat anul acesta în cadrul jurnalului PLOS One. Despre importanța lucrării, autorii au afirmat: „Dispozitivul este complet non-invaziv și, cu toate că proiectul mai necesită câțiva ani pentru desfășurare, în șase luni ar trebui să avem dovada beneficiilor dispozitivul, iar într-un an ne-am dori să începem să testăm noua metodă pe oameni. Identificarea problemelor de sănătate prin piele este cu adevărat un nivel superior al domeniului medical și al investigațiilor paraclinice. Această generație nouă de senzori pentru piele are șanse mari să devină noul standard de testare medicală.”


Tehnologia promițătoare este reprezentată de un dispozitiv mic, portabil, pe care o persoană l-ar putea purta în zonele corporale cu transpirație scăzută, cum ar fi în spatele urechii sau pe unghii. Avantajul acestei tehnologii este utilizarea unor cantități extrem de mici de produs biologic sub forma gazelor excretate prin piele, nefiind necesară colectarea intensivă de analize de sânge, transpirație sau salivă. Astfel de tehnologii au fost implementate și pentru analiza sistemului respirator, cum ar fi etilotestul, un dispozitiv care poate măsura cantitatea de alcool din sângele unei persoane prin aerul expirat. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază dezavantajele etilotestului comparativ cu noul dispozitiv, fiind necesare sesiuni de expirații prelungite și numeroase erori de calcul în cazul tehnologiilor anterioare.


Prin intermediul noului dispozitiv, specialiștii din domeniul medical pot obține informații despre nivelul de acetonă excretat. Acetona reprezintă una dintre substanțele secretate de piele și poate oferi cercetătorilor multe informații despre modul de funcționare interioară a corpului uman. Datorită studiilor și tehnologiilor dezvoltate anterior, s-a observat cum detectarea concentrațiile de acetonă din respirație oferă informații legate de nivelul zahărului din sânge și ratele de ardere a grăsimilor. Însă tehnologiile vechi sunt limitate printr-un anumit prag inferior de detecție a gazului în respirație, motiv pentru care noul dispozitiv ar putea ușura întregul proces de diagnostic.


Autorul principal al studiului, Anthony Annerino, a afirmat: „Acesta este un domeniu de cercetare care nu a fost încă bine dezvoltat, deoarece tocmai acum începem să producem tehnologia de măsurare a concentrațiilor mai mici ale acestor gaze cu selectivitate ridicată. Oportunitatea de a face viața cuiva mai ușoară a fost unul dintre motivele pentru care am fost atât de dornic să mă implice în studiu. Nu orice studiu de cercetare are un impact evident asupra societății și a vieții oamenilor, dar acest aspect este extrem de prezent în proiectul de față.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 15-07-2022 | creare: 15-07-2022 | Vizite: 274
Bibliografie
Future wearable health tech could measure gases released from skin, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220429144924.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Funcţia de „barieră” a pielii - cum o susținem?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum