Papiloamele cutanate

Data publicării: 09-10-2018

Papiloamele cutanate sunt tumori benigne, de culoarea pielii sau hiperpigmentate, de obicei exofitice, pediculate. Cel mai frecvent acestea se găsesc la nivelul pliurilor – axilar, inghinal, submamar, la nivel cervical sau la nivelul pleoapelor. Papiloamele au o frecvență crescută în populație, depășind 50%. Sunt întâlnite la ambele sexe și cresc ca frecvență după vârsta de 50 de ani. Uneori se întâlnește o predispoziție familială. De asemenea, cresc ca număr în sarcină ca urmare a influenței hormonale și a factorilor de creștere.

Frecvența apariției acestor leziuni, precum și numărul acestora, crește odată cu înaintarea în vârstă. Sunt asociate cu rezistența la insulină, diabetul zaharat, obezitatea și sarcina. Virusul papilloma uman a fost identificat în unele din aceste leziuni - de unde și denumirea de papiloame virale.

Clinic

Au dimensiuni variate, de la leziuni mici, plane, “în vârf de ac”, până la 2-5 mm, asemănătoare unui bob de strugure, fixate la piele printr-un picioruș. Cele de dimensiuni mari pot fi supărătoare, mai ales pe zonele de fricțiune.

Culoarea lor variază de la bej până la brun-negru. De cele mai multe ori sunt asimptomatice dar ele se pot irita, torsiona - în urma acestui traumatism local devenind hiperpigmentate și simptomatice.

Diagnosticul se stabilește ușor în urma consultului dermatologic, doar anumite leziuni (în special cele traumatizate care își schimbă culoarea în roșu-violet) pot pune problema unui diagnostic diferențial cu alte lezuni.

Tratament

Nu există un tratament care să prevină apariția acestor leziuni. O dată apărute acestea pot fi îndepartate prin proceduri de electrocauterizare, crioterapie sau laser. Leziunile de dimensiuni mai mari necesită excizie.

Prognostic

Papiloamele sunt tumori benigne. Manevra de îndepărtare este ușoară și nu determină apariția mai multor leziuni. Acestea apar independent de orice intervenție.

Nu sunt contagioase. S-a crezut că există o asociere între papiloame și polipii colonici, însă în momentul de față nu există nicio dovadă să susțină această ipoteză.

Traumatizarea în timpul epilatului, barbieritului nu ridică probleme în afara unei mici hemoragii locale ce poate fi oprită prin aplicarea unui pansament compresiv. Tăierea lor nu duce la transformarea lor malignă, singura complicație posibilă fiind o infecție locală.

Cele situate în zonele de pliu sunt predispuse iritației locale, putând dezvolta fenomene inflamatorii locale, pot sângera, se pot tromboza (capătă o culoare violacee) sau se pot necroza.

Nu există nicio cale de a preveni apariția papiloamelor; ele trebuie îndepărtate pe măsură ce apar, în special cele predispuse iritației sau cele care supără din punct de vedere estetic.

Aceste leziuni sunt tratate cu succes în cadrul Centrului Medical Medsan prin electrocauterizare, crioterapie sau în cazuri rare excizii chirurgicale. Alegerea metodei terapeutice are în vedere dimensiunea , numărul leziunilor precum și preferința pacientului dupa ce în prealabil îi sunt expuse metodele de tratament. Crioterapia presupune una sau mai multe sedințe de aplicare de azot lichid la nivelul leziunilor, iar electrocauterizarea se face în anestezie locală și are avantajul dispariției pe loc a leziunilor.

Pentru a face o programare, vă rugăm să ne contactați telefonic la oricare dintre numerele: 0264597603 sau 0372714685. De asemenea, puteți face o programare online aici: www.medsancluj.ro/programare
Sursa: Centrul Medical Medsan Cluj, 09-10-2018, Vizualizari 566
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.