Parodontita apicală acută purulentă

Parodontita apicală acută purulentă

Parodontita apicală acută purulentă, denumită și abcesul dentar, este o afecțiune frecvent întâlnită la nivelul dinților. Mai exact, această afecțiune reprezintă inflamația parodonțiului (ligamentelor parodontale și a osului alveolar din jurul vârfului rădăcinii unui dinte). (1)


Cauze

Parodontita apicală acută purulentă debutează cel mai frecvent atunci când pulpa dentară (cea care „hrănește” dintele) a fost invadată de carie și s-a necrozat, iar microbii de la nivelul canalului radicular migrează până la nivelul vârfului rădăcinii și al țesuturilor din jurul acesteia. În acest context, organismul va „riposta” printr-o reacție inflamatorie față de atacul microbian și va determina anumite semne și simptome specifice acesteia. (2)
 
Printre ale cauze ale parodontitei apicale purulente pot fi traumatismele acute sau cronice sau invazia microbiană de la nivelul gingiei și nu din interiorul dintelui etc. (3)


Semne și simptome

Pacientul va resimți, în primul rând, durere la nivelul dintelui afectat, durere care debutează brusc, spontan și care va crește treptat în intensitate și care „pulsează”. De asemenea, durerea va iradia, adică pacientul poate resimți durerea până la nivelul urechilor, al maxilarului sau al gâtului, de aceeași parte cu dintele afectat. Durerea se poate accentua atunci când pacientul este întins în pat. (4)

Pe lângă durere, pacientul va observa că gingia din jurul dintelui este mai roșie și este mai crescută în volum (umflată). Dintele în cauză doare atunci când este atins și pacientul poate avea senzația că acesta este mai „lung” decât ceilalți dinți. De asemenea, pacientul poate acuza o respirație urât mirositoare. (4)

Deoarece, de cele mai multe ori, pacienții cu abcese dentare prezintă aceste simptome, ei se vor prezenta, în general, într-un cabinet stomatologic sau într-un serviciu de urgențe stomatologice unde vor fi examinați.

Medicul dentist va putea pune diagnosticul de parodontită apicală purulentă pe baza semnelor clinice observate: edemul (umflătură) local (la nivelul gingiei) sau loco-regional (obraz, gât, regiunea oculară, etc), împreună cu alte semne inflamatorii. De asemenea, medicul va indica o radiografie dentară pentru ca diagnosticul să poată fi stabilit cu exactitate. Radiografia nu va fi întotdeauna concludentă, dar este o etapă obligatorie, pentru ca medicul să determine cauza abcesului și să excludă alte cauze ale inflamației. (2)


Tratament

Fiind vorba de o afecțiune inflamatorie purulentă, tratamentul se va desfășura, de cele mai multe ori, în două etape: în prima etapă medicul va trata semnele inflamatorii, pentru a evita apariția complicațiilor locale și generale determinate de prezența „puroiului”, iar în a doua etapă se va trata cauza care a determinat inițial apariția afecțiunii.

Astfel, în prima etapă medicul dentist va „deschide” camera pulpară a dintelui, adică va crea o cavitate în interiorul acestuia, permițând puroiului să dreneze pe această cale. Asociat acestei manopere și în funcție de gradul de evoluție a abcesului, sub anestezie locală, medicul poate decide să efectueze o incizie la nivelul gingiei dintelui. Prin această incizie, abcesul va avea o cale suplimentară de drenaj. (4)
  
Medicul va indica pacientului antiinflamatoare locale, asociate sau nu cu un tratament antibiotic.

În a doua etapă, medicul dentist va trata cauza care a produs abcesul dentar. În această etapă sunt mai multe posibilități de tratament (deicizia finală fiind luată de medic, împreună cu pacientul) – tratamentul endodontic al dintelui, rezecția apicală a dintelui sau extracția dintelui. (4)


Prevenție

Deoarece abcesul dentar sau parodontita apicală purulentă apare ca urmare a cariei dentare sau a bolii parodontale (gingivitei etc.) se recomandă respectarea indicațiilor medicului dentist privind igiena orală (periajul dentar efectuat corect, utilizarea aței dentare sau a altor mijloace suplimentare de igienizare) pentru a preveni îmbolnăvirea dinților și a gingiilor.

Pe lângă acestea, se recomandă vizitele regulate la medicul dentist, pentru a depista și trata în fază incipientă orice afecțiune dentară sau parodontală.


Recomandări

În cazul unui abces dentar, se recomandă prezentarea de urgență la medicul dentist sau într-un serviciu de urgență stomatologică. Până când va fi văzut de medic, pacientul își poate administra medicamente antialgice (care vor reduce total sau parțial durerea timp de câteva ore), de tipul ibuprofenului sau al paracetamolului. (4)
 

De asemenea, pentru ameliorarea durerii se recomandă evitarea alimentelor și lichidelor foarte reci sau fierbinți și a alimentelor dure.

Se recomandă mestecarea alimentelor pe partea contralaterală a arcadelor dentare. Menținerea igienei orale este foarte importantă, periajul dentar putând fi realizat cu ajutorul unei perii de dinți moi, mai ales în jurul dintelui afectat. (4)

Nu se recomandă auto-administrarea de antibiotice
, în lipsa unor indicații precise, în acest sens, din partea medicului dentist.


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Infecțiile dentare latente pot crește riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum