Apneea în somn scade forța musculară de prindere, indiferent de nivelul de masă musculară

©

Autor:

Apneea în somn scade forța musculară de prindere, indiferent de nivelul de masă musculară
Un simplu test al forței de prindere ar putea evidenția probleme de sănătate asociate îmbătrânirii, inflamația sistemică și agravarea hipoxemiei (lipsa de oxigen din sânge), inclusiv la persoane cu masă musculară bine definită, se arată într-un studiu recent.
Cercetătorii de la Universitatea Flinders, conduși de un expert în somnologie și pneumologie, au evaluat peste șase sute de bărbați, pentru a evalua legătura dintre apneea de somn și forță musculară de prindere. Investigatorul șef al studiului, profesorul Robert Adams, spune că, indiferent de procentul de masă musculară, un simplu test de prindere poate evidenția problemele de bază legate de îmbătrânire, inflamație sistemică și agravarea hipoxemiei (lipsa de oxigen din sânge).

„Fără un nivel bun de oxigen în sânge, nu putem folosi mușchii pe care îi avem la maximum. Descoperirile noastre sugerează că afectarea forței de prindere a mâinii poate fi legată de infiltrarea musculară a grăsimilor, reducerea indusă de hipoxemie a inervației neuronale periferice sau chiar disfuncția endotelială - un risc în inflamația cronică și chiar în cancer”, a spus profesorul Adams și colegii săi.

Apneea obstructivă de somn obstructivă este o problemă de sănătate comună, care implică episoade repetate de obstrucție parțială sau completă a gâtului în timpul somnului, care poate provoca încetinirea respirației sau chiar oprirea temporară a acesteia. Persoanele cu apnee obstructivă de somn au adesea un nivelul al oxigen din sânge sub limitele considerate normale.

Anchetatorii au descoperit, după excluderea altor factori, precum nivelul de exerciții fizice efectuate zilnic, fumatul și condițiile de sănătate preexistente, că o saturație mai mică de oxigen este asociată cu rezistența redusă la prindere - indiferent de masa musculară. „Acest lucru este important, deoarece până la momentul actual scăderea legată de vârstă a forței și a imobilității se credea că se datorează reducerii forței musculare, care începea atunci când cineva depășea 60 de ani. În schimb, la persoanele cu apnee, scăderea forței pare să nu aibă legătură cu vârsta.”, a concluzionat Adams.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-12-2020 | creare: 09-12-2020 | Vizite: 450
Bibliografie
Getting a grip on better health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201130113546.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Pentru cele mai bune rezultate, tratează insomnia înainte de apneea în somn
  • Cercetătorii au descoperit o nouă țintă terapeutică pentru apneea în somn
  •