Tații cu relații coparentale dificile sunt mai predispuși la depresie

©

Autor:

Tații cu relații coparentale dificile sunt mai predispuși la depresie
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia arată că tații de copii mici sunt mai predispuși la depresie dacă relațiile coparentale sunt proaste în lunile de după naștere. Rezultatele au fost publicate în Journal of Affective Disorders.
În jur de 9-10% dintre tați suferă de depresie postpartum, un nivel ridicat comparativ cu populația generală. Copiii care cresc cu tatăl depresiv au, de asemenea, un risc mai mare de probleme mentale, emoționale și comportamentale în tinerețe, conform cercetărilor anterioare. Prin identificarea factorilor modificabili care reduc riscul de depresie la tați, cercetătorii speră să dezvolte intervenții care pot preveni boala mentală, atât la părinți, cât și la copii.

Relația coparentală se axează pe acordul părinților privind strategiile de parenting, abilitățile fiecăruia de educare a celui mic, valorile familiale și diviziunea activităților casnice implicate în creșterea copilului.

În studiul actual, 429 de părinți de copii cu vârsta până în doi ani din Suedia au fost recrutați pe Facebook. Participanții au fost rugați să completeze chestionare în care au clasat simptomele de depresie și natura relațiilor coparentale. Datele au fost colectate la trei momente, când copiii aveau în medie 8, 13 și 26 de luni. Aproximativ 20% dintre tați au raportat simptome de depresie în timpul studiului.

Conform rezultatelor, două treimi dintre părinții cu relații coparentale excepțional de proaste în primul an după naștere au șanse mari să aibă simptome de depresie atunci când copiii lor nu mai sunt sugari. Pe de altă parte, tații cu o relație coparentală mai bună au șanse mai mici de a avea simptome de depresie. Cercetătorii au găsit, de asemenea, asocieri între depresia la etape anterioare și relații coparentale mai proaste mai târziu.

„Am găsit asocieri bidirecționale între depresie și o relație coparentală proastă, însemnând că acești doi factori par să se influențeze reciproc. Cu toate acestea, cel mai puternic predictor pentru dezvoltarea depresiei a fost o relație coparentală proastă în stadiile timpurii ale copilăriei, comparativ cu inversul”, spune Michael Wells.

În Suedia, tatăl este testat pentru simptomele de depresie la trei până la cinci luni după naștere, în timp ce mama este testată când bebelușul are între șase și opt săptămâni. Potrivit cercetătorilor, o strategie eficientă de prevenire a depresiei ar putea fi să se completeze cu testări suplimentare și susținere privind relația coparentală.

Studiul are unele limite, cum ar fi faptul că participanții au avut venituri mai mari și mai multe simptome de cel puțin depresie ușoară decât populația suedeză medie. Cercetătorii menționează că studiul a analizat doar experiența celor care s-au identificat ca tată și prin urmare nu este clar dacă rezultatele ar putea fi generalizate pentru alți părinți.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 25-01-2023 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 231
Bibliografie
Fathers with poor coparenting relationships more likely to feel depressed, link: https://www.news-medical.net/news/20230124/Fathers-with-poor-coparenting-relationships-more-likely-to-feel-depressed.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Co-parenting - ce este și sfaturi pentru părinții divorțați
  • Depresia taților a fost asociată cu un risc mai mare de depresie la copiii acestora
  • Care sunt atitudinile de creștere a copiilor în cuplurile necăsătorite, cu venituri scăzute?
  •