Pastilele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial

©

Autor:

Pastilele contraceptive orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial
Un studiu realizat la Universitatea Uppsala, care a implicat peste 250.000 de femei, arată că utilizarea contraceptivelor orale protejează împotriva cancerului ovarian și endometrial. Efectul protector al acestora se menține câteva decenii după întreruperea administrării. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cancer Research.
Cancerul ovarian și endometrial se află printre cele mai comune tipuri de cancer ginecologic. Cancerul endometrial este mai frecvent, dar având simptome mai ușor de depistat, acesta este detectat într-un stadiu incipient, rata mortalității find astfel scăzută. Pe de altă parte, cancerul ovarian este unul dintre cele mai letale, deoarece de cele mai multe ori este detectat abia după ce s-a răspândit în alte zone ale organismului.

În prezentul studiu, cercetătorii au comparat incidența cancerelor de sân, ovariene și endometriale între femeile care au utilizat pastile contraceptive orale și cele care nu au folosit niciodată astfel de pastile.

Åsa Johansson, unul dintre oamenii de știință principali implicați în studiu, susține că era clar faptul că femeile care folosiseră pastile contraceptive orale aveau un risc mult mai scăzut de a dezvolta atât cancer ovarian, cât și cancer endometrial. După cincisprezece ani de la întreruperea tratamentului cu contraceptive orale, riscul era cu aproximativ 50% mai mic, iar după 30-35 de ani de la întrerupere, riscul era încă scăzut.

Cu toate acestea, pastilele contraceptive orale au fost anterior asociate cu un risc crescut de cancer mamar.

Johansson declară că, în mod surprinzător, au observat un risc ușor mărit de apariție a cancerului de sân în rândul femeilor care au utilizat contraceptive orale, însă acest risc a scăzut după câțiva ani de la întreruperea administrării. Rezultatele lor arată că riscul de apariție a cancerului mamar s-ar putea să nu difere între persoanele care au utilizat contraceptive orale și cele care nu au utilizat, chiar dacă pe termen scurt acest risc este ușor crescut.

Rezultatele prezentului studiu sunt importante, deoarece utilizarea contraceptivelor orale a fost asociată frecvent cu efecte secundare precum: tromboza venoasă profundă și cancerul mamar.

„Pe lângă protecția împotriva unei sarcini nedorite, studiile au arătat că pastilele contraceptive orale au și alte efecte pozitive. Rezultatele noastre pot permite femeilor și medicilor să ia decizii informate cu privire la cine ar trebui să utilizeze aceste pastile”, declară Therese Johansson, doctorandă din cadrul studiului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-12-2020 | creare: 18-12-2020 | Vizite: 427
Bibliografie
Oral contraceptive pills protect against ovarian and endometrial cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201217090406.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care folosesc contraceptive orale au un volum mai redus al hipotamusului
  • Utilizarea contraceptivelor hormonale progestative crește riscul de cancer de sân
  • Pilulele contraceptive perturbă răspunsul la stres la femei
  •